Közélet, hírek

Novák István nyerte el a Prima Primissima díjat

2008.12.05. 21:25

2008-ban magyar építészet és építőművészet kategóriában Prima Primissima Díjas Novák István, a két Prima Callmeyer Ferenc és Török Ferenc.

A Vállalkozók napja alkalmából pénteken este a Művészetek Palotájában adták át a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat. Idén hatodik alkalommal részesültek elismerésben kiváló teljesítményükért a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport kiemelkedő képviselői. Az első alkalommal megítélt televíziós különdíjat a Magyar Televízió nyerte el.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta köszöntőjében: a világban és hazánkban is zajló pénzügyi válság idején külön jelentősége van annak, hogy létezik a Prima Primissima Díj. Amikor gazdasági  megszorításokkal kell szembenézni, jóval kevesebb pénz jut a tudomány, a köznevelés és a kultúra támogatására. Hozzátette: miközben a mai világban az emberek többsége elvész az anyagi javak hajszolásában, azokat díjazták, akik a többség értékítélete alapján alkotói elkötelezettségükkel, kimagasló teljesítményükkel, kitartásukkal Magyarország szellemi vagyonát és hírnevét gyarapították.

A Prima Primissima Díjat, valamint az azonos nevű alapítványt 2003 nyarán hozta létre Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A magándíj célja, hogy pártoktól függetlenül és  politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit. A több mint 1,65 milliárd forint értékű felajánlásnak köszönhetően az alapítvány kuratóriuma tíz éven át ítélheti oda a kitüntetést. Az első Prima Primissima Díjakat 2003 decemberében vehették át az arra érdemesek.

Minden évben tíz kategóriában összesen harminc művészt, tudóst, építészt, sportolót és más közéleti személyiséget, kollektívát jelölnek a Prima Primissima Díjra. A gála napján választják ki, hogy a kategóriákban a három prima közül ki a primissima, aki 50 ezer euró díjazásban részesül, a primák díjához 10 ezer euró jár.

2008-ban magyar építészet és építőművészet kategóriában Prima Primissima Díjas Novák István, a két Prima pedig Callmeyer Ferenc és Török Ferenc.

Novák István Ybl-díjas építész Budapesten született 1938. január 16-án. Huszonnyolc éven át volt a szegedi CSOMITERV tervezője, később vállalati főépítésze. Önálló építész irodáját 1990-ben hozta létre. Eddig közel 200 épületet tervezett. Szeged több évig töltött be főépítészi tisztséget, jelenleg Makó és Szarvas főépítésze. Nevéhez fűződik a Magyarországi Németek Művelődési Központja Baján, s főépítészsége alatt folyt a szegedi Belvárosban a Kárász utca és Klauzál tér rekonstrukciója, amely 2003-ban Europa Nostra-díjat nyert.