Technológia

OdooMaterials – SCHÜCO photovoltaikus rendszer az ALUKÖNIGSTAHL Kft-től (3.)

2012.09.10. 08:13

Az Odoo csapat egyik célja, hogy a Solar Decathlon verseny hetében többet termeljen a ház, mint amennyit felhasznál, ami egyben a verseny egyik követelménye is. Kitűzött cél továbbá, hogy az épület éves szinten is pozitív energiamérleget mutasson fel.

Az Odooprojejt aktív energiatermelése

A tervezési folyamat során napelemes szimulációk készültek, melyek egyaránt figyelembe vették a verseny helyszínére, Spanyolországra valamint az esetleges utóhasznosítás érdekében a Magyarországra vonatkozó áramszolgáltatási előírásokat és besugárzási valamint hőmérsékleti adatokat.

A tervezés során kiemelt szempont volt, hogy az épület felületein lehetőség szerint minél több elektromos áramot előállító rendszert helyezzenek el, hiszen a többlet elektromos áramot az épület jól tudja hasznosítani. A versenykiírás a rendszerteljesítményt 10kWp-re maximálta.

A több mint másfél évig tartó számítások és vizsgálatok eredményeként a ház tetőszerkezetére 7,14 kWp monokristályos, míg a nyári konyha homlokzati falára 1,89 kWp vékonyrétegű napelem került. Az Odoo csapat egyik célja, hogy a Solar Decathlon verseny hetében többet termeljen a ház, mint amennyit felhasznál, ami egyben a verseny egyik követelménye is. Kitűzött cél továbbá, hogy az épület éves szinten is pozitív energiamérleget mutasson fel.

 

[imagelist|imgid=|name=800-q8yj2z-monokristalyos.jpg|title=-] 

 

Az Odoo épület tető- és homlokzati felületei, mint áramtermelő egységek

A tetőn ideális déli tájolással a tetősíkba integrált napelemek termelik az energiát. A kis hajlásszögű tető megjelenésének az épület külső koncepciójához kellett illeszkednie, amely „fekete doboz" jellegű.

A kiválasztott SCHÜCO monokristályos modulok amellett, hogy nagy hatásfokkal rendelkeznek, tökéletesen illeszkednek ehhez a tervezési elvhez, mivel a modulok felülete és rögzítőelemek színe is fekete, valamint a modulok pereme is feketére eloxált alumínium. A monokristályos modulok esetében a hőmérsékleti együtthatóval is fontos számolni: a modulok hátsó oldali hűtése az átszellőztetett légréssel megoldott. A tetőre szerelt monokristályos napelemek egyenként 255 Wp névleges teljesítménnyel rendelkeznek. A modulméret 1073×1581 mm (42 mm vastag a profillal együtt). A 28 db SCHÜCO MPE 255 MS 96 modulhoz 2 db SB 3000 HF-30 inverter kapcsolódik. A modulok hátsó oldali kereszttámfalas megerősítést kaptak, így fokozottan ellenállnak a szél- és hóterhelésnek.

Az épület déli homlokzatának megkettőzésével a téli időszakban a függőleges felületek aktív és passzív módon is hasznosítják a nap energiáját. A homlokzat esetében a vékonyrétegű napelemekre esett a választás, mivel a mikrokristályos szilícium bevonatos modul rendkívül jó hatásfokkal hasznosítja a reflektált és diffúz besugárzást, valamint nem érzékeny az ún. csíkárnyékokra. A vékonyrétegű modul további előnye az alacsony üzemi hőmérséklet, így a modulok hátsó oldali hűtését nem kell külön biztosítani. A reflexiós hatás növelése érdekében a homlokzati napelemek előtt egy világos terület helyezkedik el.

A fekete szín a függőleges homlokzatnál is optikai feltétel volt, így a választás a 135 Wp névleges teljesítménnyel rendelkező SCHÜCO MPE 135 BL 01 típusú mikrokristályos modulra esett. A 14 db modulhoz 1 db SB 2000 HF-30 inverter kapcsolódik.

A cikk folytatása az Odooproject blogján olvasható.