Épületek/Lakóépület

Öko passzív – avagy ökologikus gondolkodású alacsony energiafelhasználású házépítés

2010.06.10. 13:58

 A passzívházak építésére jellemző aktív energiafelhasználást kerülte ki ennek a családi háznak a megépítésénél Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya. A házat az f_f_f „fiatalok feketén-fehéren” pályázaton is kiállításra méltónak ítélték.

 

 

A helyszín
Budakeszi-Makkosmária, külterületi 12x100 m méretű, 10% lejtésű földterületet. A telken óriási gyümölcsfák, ásott kút, zegzugos kert végében elbúvó faház és fészer, biobudi – paradicsomi környezet. Zsákutca az erdő alatt, zártkertek sokasága, kis fa- és téglaházakba kiköltöző kisgyermekes családok, föld-közelség. Nincs gáz, csatorna, az út poros, a levegőben a fatüzelésű kályhák füstös illata. Az utcában kecskefarm, ló és háztájiak, és ami a legkülönösebb manapság – összetartó, érdeklődő közösség.

 

 

 

Telepítés
Kiinduló paraméter az oldalhatáros beépítés, a 3 százalékos beépíthetőség - bruttó 36 m2, illetve a 3,5 méteres építménymagasság. Ebben a kubusban kellett megvalósítani a kiinduló épület alapsejtjét, amely elegendő lesz a kiköltözéshez, és bővítésével a család bővülését is követni tudja.

 

 

 

A terv
Tervezési alapvetés volt, hogy akkora házat kell építeni, amekkorára az adott életfázisban szükség van. A ház legyen bővíthető és visszaalakítható, illetve anyaghasználata, viselkedése legyen visszafogott, de tudjon annyit, amit egy korszerű műszaki paraméterekkel felruházott passzívház, de a gépészet minimálisra csökkentésével, mégis: a nyári meleg kint tartásáról nem légkondicionáló gondoskodik, hanem a ház maga oldja meg, hosszan kinyúló eresszel és vastag falszerkezettel, emellett a körbefogó lombhullató növényzet és a jó tájolás is segít. Alapvetés volt, hogy a felhasznált anyagok lehetőleg legyenek bontott, újrahasznosított anyagok. Bontott cserépfedés, újrahasznosított újságpapír szigetelés, bontott tégla falazat, 3 rétegű üvegezés.

Bártfai-Szabó Gábor

A ház a Saint Gobain Trófea 2009 Fenntartható építészet pályázatán 2. díjat nyert.


Családi ház Budakeszi - Makkosmárián

vezető tervezők: Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya
szakági tervező: Gregó Tibor gépész tervező

tervezés éve: 2007
kivitelezés éve: 2008-2009
bruttó szintterület: 42 m2