Programok

Ökológiai x Kulturális Hétvége / Örvényes / Balatorium

2023.08.21. 11:10

Kiknek az élőhelye a Balaton? Milyen nézőpontokból érdemes és lehet még a tavat valamint a környezetét megvizsgálni? Hogy jó benne lenni most és hogy lehet majd a jövőben? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hétvégén.

2023-ban másodjára rendezzük meg a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hétvégét, ahol a Balaton aktuális ökológiai kihívásaira hívjuk fel a figyelmet változatos, mindenki által szabadon látogatható programok segítségével augusztus 25-én Tihanyban, augusztus 26-27-én Örvényesen, a Platán szabadstrandon. A szabadstrand elrendezését a hétvégére a GUBAHÁMORI építészirodával együtt tervezzük/alakítjuk ki: ennek a beavatkozásnak a célja, hogy a strand eredeti funkcióját megőrizve megfelelő környezetet teremtsünk az eseménynek.

JELEK EGY SZIGETRŐL (kiállítás)

A BALATORIUM artist residency programja során született munkákat Tihanyban és Örvényesen, több helyszínen mutatjuk be a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hétvégén. A kiállítás a Balaton környéki szigetszerű élőhelyekről érkező jelekre utal, melyeket a rezidenciaprogram művészei is feldolgoztak. A balatoni régió természetes élőhelyei szigetek egy ember által erősen átalakított tájban. A BALATORIUM Artist Residency program alkotói ezeket a szigeteket járták be és ismerték meg, és különböző jeleket küldenek nekünk: installációkon, hangsétákon, kiállított tárgyakon keresztül üzennek a Balatonról. Szembesülnünk kell a fokozott "tóhasználatból" és az éghajlatváltozásból fakadó következményekkel, ugyanakkor ez lehetőséget nyújt arra is, hogy alaposabban megismerjük a balatoni ökoszisztémát – talán egy olyan oldaláról is, ahonnan még sohasem láttuk.

Mátyási Péter: A. PART
nádinstalláció Tihanyban

A bicikliút mentén ideiglenesen ’’telepített" nádas alkalmat adhat arra, hogy elgondolkodjunk az emberi tevékenységek természetre gyakorolt hatásán.

The New Liquidity (Anders Ehlin & Selma Boskailo): Postcards from Balaton
4-csatornás helyspecifikus installáció
helyszín: BLKI kert, Örvényes

A balatoni nádasokban készült felvételek és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársaival tett éjszakai terepbejárások felvételei új narratívákat nyitnak meg; a szerzőpáros a kritikai turizmusra reflektálva mutatja meg az idilli, képeslapra illő nyaralások történetének és a tó körüli emberi jelenlétnek a balatoni ökoszisztémákra gyakorolt hatásait. 

Marie Ouazzani & Nicolas Carrier: Felszíni víz
videóinstalláció + 2 polaroid poszter 
helyszín: BLKI könyvtár, Örvényesi strand, csónakház

A felszíni víz sorsáról szóló meditációként létrejött videó azokat a kapcsolatokat jeleníti meg, amelyek a vízen áthaladó különböző testek - emberek, növények, halak és építészet - között jönnek létre. A víz tekinthető egyszerre gondoskodás és fenyegetés forrásának, ellenőrizhetetlen ereje e két állapot közötti végtelen visszacsapódásként tárul fel.

Fuzzy Earth: Fertile Land
installáció
helyszín: Örvényes strand

A Fertile Land egy multimédiás installáció, ami a Balaton Felvidék túltrágyázását és annak kövezezményeit vizsgálja és a foszfor jelenlétét vizualizálja. 

Ulbert Ádám: a megnevezetlenek jelezték : "a fordítás szükségszerűsége lehet az újrafogalmazás szükségessége" // the unnamed signaled: "the necessity of translation may be the necessity for reformulation"
installáció
helyszín: Örvényes strand (bejárat)

Az installáció a 20. század korai ökológiai gondolkodóinak és ökológiai érzékenységű művészeinek kortárs újraértelmezése, mely a biocentrikus felfogás felől közelíti meg az élet és a szellem folyamatait.  

Collectif Trouble (Jeanne Astrup-Chauvaux, Mathilde Dewavrin & Garance Maurer): Invasiveness
videóinstalláció
helyszín: Örvényes strand, bejárat, emelet

A Collectif Trouble nem-lineáris videóinstallációja az ember, mint invazív faj tevékenységét kutatja a Balaton vízgyűjtő területén.  

Ana Brotas: Littoral Cartographies
dombornyomott frottázsasztal
helyszín: Örvényes strand

Mi a vizek szerepe a térérzékelésünkben? Az installáció arra ösztönöz, hogy a Balaton vízhálózatának alakzatait felhasználva, frottázs technikával elkészítsük saját térképünket.

Süveges Rita: Luscious Slopes - Kies lankák
akril, műanyag cross motor idomszett
150x110x30cm 
helyszín: Örvényes strand

Süveges Rita munkájában a crossmotor karosszériájára festette meg a tükröződő természeti környezetet, mellyel a természetes élőhelyeken folytatott extrém sportok jelenlétére reflektál. A formák maszkulin esztétikájának kétértelműségét használja ki, hiszen egy robot, vagy valamely komplex gép levetett burkolatának is tűnhetnek. Az ábrázolt táj reflexiója kékben úszik, ezáltal megidézi a digitáliát, és elveszíti természeti jellegét.

Gosztola Kitti & Pálinkás Bence György: Bálványfa kisszék 
bútor (fa)
helyszín: Barnag, Börtön-kút forrás, Örvényes strand

A bálványfa a Balaton-felvidék egyik legelterjedtebb idegenhonos inváziós fafaja. A művészpáros munkája egy kétnapos workshop eredménye, ahol környékbeliekkel együtt dolgozva vizsgálták meg hasznosság és haszontalanság, együttélés és az elkerülhetetlen pusztítás jelenlétéről elmélkedik a bálványfák jelenléte kapcsán.  

Ilyen volt a tavalyi esemény: 

AZ ÖKOLÓGIAI X KULTURÁLIS HÉT PROGRAMJAIRÓL:
Augusztus 19. és 27. között a Balaton aktuális ökológiai kihívásaira hívjuk fel a figyelmet változatos és mindenki által szabadon látogatható programokon. Az Ökológiai - Kulturális Hét eseményeit Örvényesen az Ökológiai - Kulturális Hétvégén, Tihanyban a Balaton Limnológiai Kutató Intézetben és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művésztelepén, valamint Salföldön a Bánya Kertben tartjuk majd, de több balatoni vendéglátóhelyen is találkozhattok majd a Balatorium menüvel. Ökológiai x Kulturális Hét esemény: https://fb.me/e/1fMPoO4fd

MOME x BALATORIUM

A BALATORIUM kulturális és művészeti projekteken keresztül kezdeményez párbeszédet a Balaton ökológiai rendszeréről és értékeiről; a sorozat talán legfontosabb eseménye augusztus utolsó hétvégéjén a BALATORIUM ökológiai-kulturális hétvégéje, ahol mindenki találhat magának érdekes és izgalmas programot A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt projektjeként szakmailag megalapozott módon hívja fel a figyelmet a térség ökológiai kihívásaira.

A MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) 2021 őszén csatlakozott a BALATORIUM programhoz egy komplex edukációs programmal, melynek célja, hogy a művészet és a design eszközeivel érzékenyítse a 14-18 éves korosztályt a Balaton ökológiai problémáira.

A MOME a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét keretében az elmúlt két év kapcsolódó projektcsomagjának eredményeit mutatja be az Örvényesi szabadstrandon felállított Foliorium Pavilonban és környékén augusztus utolsó hétvégéjén. A pavilon installáció a BALATORIUM program keretében készült el.

A MOME A BALATORIUM ÖKOLÓGIAI x KULTURÁLIS HÉTVÉGÉN RÉSZLETES PROGRAMJA

További információk a Balatorium felületein: www.balatorium.hu / https://bazis.balatorium.hu / https://www.instagram.com/balatorium

A BALATORIUM program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa megbízásából a PAD Alapítvány szervezésében és szakmai koordinációjával valósul meg. További partnerek: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, szabadonbalaton, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja, Magyar Képzőművészeti Egyetem.