Épületek/Középület

Oltár a vízen – Úszó templom Londonban

2020.11.23. 18:16

A Londoni Egyházmegye régóta dédelgetett álmát valósította meg Genezis névre hallgató projektjével, ami nem más, mint egy csatornahajó, melyet egy harmonika szerű pop-up tető koronáz. A Denizen Works stúdió innovatív tervében az építészet, a hajóépítés és a kortárs dizájn együttese teremt különleges közösségi teret.

A Turks Hajógyárral és Tony Tucker hajótervező mérnökkel szoros együttműködésben tervezett Genezis feladata az lesz, hogy az egyre növekvő kelet-londoni csatornamenti hitközösségeket szolgálja az elkövetkezendő 25 évben. Az úszó templom azonban nem csak vallási ceremóniáknak fog otthont adni. Belső tere flexibilis, így szinte bármilyen közösségi program befogadására alkalmas. Az Egyházmegyétől bérelve a jövőben használhatják többek között családi- és gyerekrendezvények, művészeti workshopok és élő koncertek helyszíneként. 

„A hajó átadása egy ambiciózus, négyéves projekt befejezését jelenti, mely új és kreatív hitéletet ösztönöz a kelet-londoni közösségekben. A Genezis, mely az Erzsébet királynő olimpiai parkban kezdi meg útját, az elkövetkező években Kelet-London csatornái mentén mozogva szolgálhatja a közösségek népszerűsítését ebben a sokszínű és folyamatosan változó városban." – fogalmazott Sarah Mullally, London püspöke.

A Denizen Works tervének legmeghökkentőbb eleme egy mozgatható tetőszerkezet, melyet az orgonák fújtatói és a lakókocsik tetején található harmonikaszerű felülvilágítók ihlettek. A legyezőre emlékeztető ponyva áttetsző, LED lámpákkal kirakott vitorlavászonból készült és egy hidraulikus szerkezet működteti. Összecsukott állapotában lehetővé teszi, hogy a hajó gond nélkül átférjen a londoni csatornák hídjai alatt, míg kinyitva valóságos jelzőlámpává változtatja a Genezist. A mechanizmust egyetlen gomb működteti, melynek megnyomásával a belmagasság 3,6 méteresre növelhető.

A mobil építészetnek gazdag történelme van, főleg úszó épületek esetében. Murray Kerr, a Denizen Works egyik alapítója kiemelte, hogy az úszó templom tervezésénél inspirációval szolgáltak például Aldo Rossi Teatro del Mondojának tervei és Louis Kahn úszó színháza is, ami szintén több különböző funkciót is képes betölteni. 

„A belsőben egy olyan teret szerettünk volna létrehozni, mely bármifajta vallási szimbólumoktól mentes, így mindenki számára hívogató és barátságos, és jól tudja szolgálni a hajó előre tervezett változatos funkcióit. A templomok fő-és oldalhajós szerkezete ugyan megidéződik, de összességében arra törekedtünk, hogy a hajó hajó maradjon, melybe egyszerűen beleillesztettek egy gyönyörű szobát." – nyilatkozta Murray Kerr, a Denizen Works egyik alapítója.

A hajóra oldalt lehet felszállni. A bejárat egyik oldalán a gyülekező tér, másikon pedig a kiszolgáló helyiségek (konyha, iroda, wc) találhatóak. A belső térnek egyszerű és elegáns megjelenését kölcsönöz a falak natúr színű rétegelt falemez és a plafon fehérre festett fa borítása, valamint a halvány zöld linóleum padlóburkolat. A közösségi tér összesen 40 ülő vagy 60 álló ember befogadására képes. Az egyedileg tervezett beépített bútorok egyszerre szolgálnak ülőhelyként és tárolóként. A hajóhangulatot a falakon lévő lámpák és a plafon kör alakú bevilágítója is erősítik. Az oltárt, mely szintén egy egyedileg gyártott, mobil bútor, a Denizen Works tervezte. Szögletes formája a hajóorr alakját idézi és pár mozdulattal összecsukható az egyszerű tárolás érdekében. 

A tetőponyva varrásánál alkalmazott vitorlavarrat alakja a belső tér több elemén is visszaköszön, többek között az ablakok előtti alumínium árnyékolók perforációján és a konyha padlójának csempeburkolatán. Továbbá a hajó külsején is megjelenik, a tetőszerkezet tetejére festett „fríz" formájában. 

A hajótemplom, mely tehát valójában egy mobil közösségi tér, jelenleg a Lee Navigation csatorna mentén van kikötve, az Erzsébet királynő olimpiai parkban, ahol három-öt évig fog állomásozni, mielőtt továbbáll más csatorna menti közösségekhez.

Winkler Márk