Közélet, hírek

Ön szerint ki legyen 2014-ben az Év Tájépítésze?

2014.04.01. 08:34

Az Év Tájépítésze-díj díjkiosztó gálaestje idén 2014. április 24-én (pénteken) 17 órakor kezdődik a FUGA-ban, ahol harmadik alkalommal adják át az Év Tájépítésze Díjat, amelyet a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata, a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft és a Magyar Tájépítészek Szövetsége közösen alapított. Indul a közönségszavazás!

Április a Tájépítészet Hónapja, a díjkiosztó gála pedig az utóbbi években a hazai tájépítészek legnagyobb közösségi eseményévé nőtte ki magát. A gálaműsor időpontjával minden évben tisztelgünk Frederick Law Olmsted, a Central Park tervezője (az első önmagát tájépítésznek nevező alkotó) előtt is.

A 2011-ben alapított szakmai díjnak senior és junior kategóriája is van. Előbbiben a senior jelöltek versenyeznek egyénileg, vagy alkotópárosként, utóbbiban pedig egy anonim ötletpályázattal a szakma legfiatalabb képviselői szállnak ringbe a fődíjért. A junior ötletpályázatban idén a budapesti Rogers általános iskola udvarának megtervezése volt a kitűzött cél. A Rogers iskola magában a program-alkotásban is tevékenyen részt vett: a kisiskolások témanap keretében dolgozták fel az udvari álmaikat: maketteztek, fotóztak, rajzoltak, mozgásművészet, újságírás segítségével próbálták megfogalmazni gondolataikat, és közös kívánságlistát is adtak a pályázók kezébe. Az iskola tanári és szülői közössége szintén bekapcsolódott a programalkotásba. Ezek eredményeiről is beszámol majd a gálanapon nyíló kiállítás. Szintén új elem volt, hogy a díj szakmai zsűrije a Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán hallgatók előtt nyilvánosan értékelte a beadott pályaműveket. A nyertes és a különdíjasok neve természetesen még titok, de erre a titokra is fény derül majd a gálaműsor keretében.

A stratégiai partner szervezetek (BCE, IFLA EUROPE, MAKEOSZ, MÉK, MÉSZ, MÖFÖSZ, MTSZ, Semmelrock) által delegált, felkért szakmai zsűrink már sejti, kik lehetnek a legesélyesebbek idén az Év Tájépítésze címre. Ám a végső eredményt még maga a zsűri sem tudja. Mindez ugyanis csak a gálaműsor keretében derül ki. Az idei hét jelöltet az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló újságírók laudálják majd a szakmai zsűri és a közönség előtt. Götz Eszter (szabadúszó kulturális újságíró, többek közt a tranzitblog szerzője), Őrfi József (építész és blogger, MNO – Égigérő blog), Pásztor Erika Katalina (az epiteszforum.hu főszerkesztője), Ránki Júlia (rádiós szerkesztő-műsorvezető, Rádió Q), Szemerey Samu (építész, urbanista, kurátor, szabadúszó szakújságíró) Vincze Barbara (kulturális újságíró, Origo), Zsuppán András (kulturális újságíró, Heti Válasz) lesznek majd a gálán a jelöltek védőügyvédei a szakmai zsűri előtt.

Szakmai zsűrinkben helyett kapott idén Dr. Gerzánics Annamária, a tavaly Ormos Imre-Éremmel kitüntetett tájépítész kiválóságunk, Fritz A. Auweck bajor tájépítész és várostervező professzor, aki az IFLA Europe-tól érkezik hozzánk, Dr. Jámbor Imre ECLAS életmű-díjas tájépítész professzor, Mohácsi Sándor a tavalyi év tájépítésze, Schieder Zoltán építőmérnök, a Semmelrock projektmenedzsere, Szabó József a FŐKERT vezérigazgatója, Szabó Tamás János Ybl-díjas építész, Tima Zoltán Ybl-díjas építész, Turcsányi Miklós tájépítész, Eger város nyugalmazott főkertésze.

A díjkiosztó gála egyik tétje a legjobb Év Tájépítésze jelölt kiválasztása, aki egy egyedileg tervezett díjjal (dizájn: Kiss Zsombor Krisztián, kivitelezés: VPI Beton) és nagy értékű pénzjutalommal lesz gazdagabb, amelyet a Semmelrock Stein+Design Kft ajánlott fel. 

A szakmai zsűri döntése mellett lehetőségünk van Közönségdíjat is osztani. Vagyis döntési helyzetben vannak az olvasók is, akik most szavazatukkal dönthetnek a Közönségdíj sorsáról. A közönségdíjas tájépítész egy nagy értékű kortárs festmény birtokosa lesz, amelyet a tájépítész hallgatókat szabadkézi rajzra oktató Kecskés András festőművésztől szereztünk be. A gálán ezeken felül számos szakmai szervezet és személy ajánlott fel különdíjakat, a díjeső tehát idén sem marad el. Kun Zoltán, a tavalyi év közönségdíjasa pedig Schaller István festőművésszel közösen az idén az ember és táj kapcsolatának erősítését leginkább reprezentáló pályázónak Tájműves díjat adományoz majd.

Szavazni a közönségdíjasra az Építészfórumon lehet, a szavazás a díjátadó napjáig lehetséges. Szeretettel várunk mindenkit a díjátadó gálára és az azt kísérő kiállításra. Bővebb információ a weboldalon. A kérdés tehát adott és válaszra, szavazatra vár: a hét idei senior jelölt közül ki legyen 2014-ben az év tájépítésze?


A jelöltekről bővebben ide kattintva olvashat. A jelöltek 2014-ben:

Alföldy Gábor

Almási Balázs PhD

Ekés András

Szakács Barnabás

Pikó Viola és Takács Edvárd

Szalkai Adrienne

Szloszjár György