Technológia

One Blackfriars: Üvegváza London szívében

2022.06.15. 14:03

A híres üvegszobrász, Timo Sarpeneva „Lansetti II" nevű üvegvázája ihlette a South Bank szívében álló 170 méter magas One Blackfriars épületét. De hogyan vált az épület London egyik legjellegzetesebb fejlesztésévé? Erről Christian Male, a SimpsonHaugh tervezésért felelős vezetője és Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetője mesélt.

A SimpsonHaugh építészeit és a St George fejlesztőit annyira lenyűgözte az 1950- ben készült Lansetti II váza, Timo Sarpeneva munkája, hogy elhatározták, belecsempészik London amúgy is ikonikus városképébe. Így indult a One Blackfriars torony megvalósításának története. A londoni South Bankban található 170 méter magas torony különlegessége a fényviszonyok függvényében változó, dinamikus alakja. A nem mindennapi üvegtorony megvalósításához a Guardian Glass üvegeit és szakértelmét hívták segítségül az alkotók.

Hitelesen megőrizni az eredeti formát

A projekt legfőbb prioritása a páratlan műalkotás eredeti formájának a megőrzése volt.  „A külső héjazat megalkotása nem mindennapi kihívással állított szembe minket. A külső üvegpanelek harmadának íveltnek kellett lennie, némelyiküknek duplán is. Az, hogy ezt meg tudtuk valósítani, a Guardian Glass szakértelmének a legjobb bizonyítéka." - mondta Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetője. Az 50 emeletes főtoronyban, 274 lakást alakítottak ki, az épület aljában, üzletek, szabadidős tér és egy butikhotel is helyet kapott.

„A lehető legsemlegesebb, letisztult látvány létrehozására törekedtünk mindvégig. Éppen ezért fontos volt, hogy az üveg csak a legminimálisabb vastartalommal rendelkezzen – azaz kifejezetten színtelen legyen, és törekedtünk arra is, hogy az épület megjelenését a kettősség jellemezze: külseje időnként tűnjön átlátszónak, hogy láthatóvá váljanak a belső héjazat színezett üvegei és a lakások; de ugyanakkor néha váljon láthatóvá, az elegáns külső forma megmutatásához."  – mondta Christian Male a SimpsonHaugh partner építésze. – „Úgy gondoljuk, hogy a végeredmény bizonyítja a magvalósítás sikerét. Nem mindennapi vizuális élményt nyújt, amelynek valódi különlegességét a mögötte lévő, hátsó oldalukon színezett üvegpanelek adják.‘’

Műszaki megoldások a kivitelezéshez

A megvalósításához először is egy „tornyot kellett létrehozni a toronyban", két egymástól teljesen független homlokzattal kialakítva. A belső „héjazat" a lakások blokkját adja, minden esztétikai és hatékonysági követelményeknek eleget téve. Az épület formáját pedig a több mint 5000 Guardian Glass-panelből álló, gyönyörűen ívelt és lekerekített külső héjazat alakítja ki, megtartva az eredeti váza elegáns, esztétikus formavilágot.

A tervezési szakasz során a Guardian Glass a SimpsonHaugh vállalat és az üveghomlokzatot készítő kivitelezők szoros és gyümölcsöző együttműködésére volt szükség. A megfelelő üvegkombináció megtalálásához pedig több, mint 30 különböző típusú üveget vettek számba. „A külső üvegpanelek harmada ívelt, némelyikük duplán. Ehhez a görbületnek milliméter pontossággal követnie kellett a számításokat, az üvegeknél pedig a lehető legtisztább szín, a minimális fényvisszaverő képesség és a magas átlátszóság volt a követelmény." - mondta Richard Mayall. – „Az alacsony vastartalmú üveg és a bevonat kombinációja kristálytiszta megjelenést biztosít, amely időnként rendkívüli módon tükröződő" – tette hozzá Christian Male.

A torony aljában lévő hatalmas, szembetűnő üvegezett területek, az előcsarnok valamint a kirakatok ugyancsak szakértői megoldást követeltek. Az 5 cm vastagságú dupla üvegezés ellenére is biztosítani kellett a hő elleni védelmet, a hőszigetelést, a megfelelő fényátengedést és az átlátszóságot egyaránt.

Így a toronyhoz a Guardian SunGuard® HD Silver 70 bevonatú Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú üvegére esett a választás, ami két 6 mm-es, bevonatos üveglapból álló laminált monolitikus üveg (a lamináláskor mindkét bevonata a PVB-vel érintkezik). A torony előcsarnokához és a bolti kirakatokhoz pedig Guardian SunGuard® SN 51/28 naphővédő bevonatos üveget használtak Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú alapüvegen. 

A hotel külső részének a toronyhoz a lehető leghasonlóbban kellett kinéznie. Ezért az egyenes és ívelt bevonatos üvegpanelekhez egyaránt magas hatékonyságú, naphővédő bevonatos üveget használtak, melyhez a bevonatos síküvegpanelek esetében a megoldást a Guardian SunGuard HP Neutral 60/40 jelentette az ívelt szakaszokhoz pedig a SunGuard HP Neutral 50/32 – mindkettő Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú üvegen.

A SimpsonHaugh fritt mintákat és szigetelt árnyéküvegpaneleket is felhasznált, hogy mélységérzetet adjon a hotelnek, és hogy a torony burkolatához hasonlóvá tegye.

További információk Guardian Glass termékekről: energiahatékony üveghomlokzatok