Közélet, hírek

Önkormányzati lakóépületek tervezése a Corvin-Szigony Projekt keretében

2005.06.22. 08:16

Beszámoló az eredményhirdetésről videókkal

Beszámoló az eredményhirdetésről videókkal

Tegnap (2005. június 21-én), egy átlagosnál kicsit fülledtebb júniusi délután Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere hirdette ki a Rév8 Rt. öt építészeti tervpályázatának eredményét, és adta át a megérdemelt díjakat a győzteseknek.

Itt van néhány kép az abszolút nem reflektorfényhez és fotózáshoz szokott díjnyertes tervezőkről, de a polgármester úr háta mögül egy integrált ketyerével, ami zsebszámítógép, telefon és mindenféle egyben, megpróbáltam feltűnés nélkül videóra rögzíteni a kézfogásokat is. A pozíció rendben volt, de a kép és hangminőség, hát az olyan amilyen, alább lehet tesztelni. Egyelőre itt tart még az integráció a technikában (más területen talán még itt sem), bár annyi előnye biztos van, hogy egyetlen zsebben elfér, s nem kell hatalmas csinnadrattával, tévésen felvonulni, vagy öt-hatféle gizmóval teleaggatva rohangálni. Lehet fesztelenül, nem-hivatalosan magunk között lenni, amit a zsebből (ki)leshet a nyilvánosság, ha akar. Még a polgármester úr is le merte venni a zakóját az esemény végén, amit már közben is többször beígért a hőségre - és talán nem utolsósorban a kellemes, média- és politikamentes hangulatra - tekintettel.

Alföldi György a díjátadás után bejelentette, hogy szeptemberben az anyagokból kiállítást tervez a Rév8. A tervpályázat vitája pedig ugyancsak szeptemberben az epiteszforum.hu "Földalatti beszélgetések" c. rendezvénysorozatának nyitó eseménye lesz (ezt most mi jelentjük be), mert kétségtelen, hogy jó anyag gyűlt össze.

Lehet, hogy ezzel a pályázattal fontos, mérföldkőhöz méltó építészeti minőség jelenik meg a nyolcadik kerületben és ezzel együtt a magyar építészetben? Bárcsak így lenne, bárcsak átléphetnénk már végre a küszöböt a (szociális) lakásépítésben! Mindenesetre a tervpályázati kiírást - a programot - komoly vita előzte meg a kiíró és a kamara között. (hmm) Még azt az általános és semmitmondónak tűnő, "nem megerősített" információt is ki tudtam fürkészni, hogy a beérkezett pályaművek két kategóriába sorolhatók: az egyik csoportban az alkotók jobban, a másikban kevésbé vették figyelembe a telkekre vonatkozó előírásokat, s hát persze, ez utóbbiak a nagyobb szabadsággal érdekesebb megoldásokra is jutottak.

Nahát, nahát: aki mer az nyer? Ez is előfordulhatott (végre)? A merészség vonzó, de majd úgyis a kész házak után lehet igazán újragondolni szabályozás és építészeti minőség viszonyát. Az viszont figyelemre méltó, hogy itt a zsűri is kockáztatott és lehetőséget adott a kockázatvállalóknak, bízva az építész tervezők tehetségében és felkészültségében. A tervpályázatra beérkezett munkák értékelését csak később kapjuk kézhez, amiből feltehetőleg sok minden érdekes részlet kiderül majd a zsűri véleményéről. Addig gyönyörködjünk a magyar építészek legjobbjaiban és az integrált digitális mobilkép-technológia retro képeiben: az alábbi felvételek nem 1972-ben készültek, hanem 2005. június 21-én, tegnap.

A tervpályázatok eredményei:

videók:

  • 1. (.mov 6.8MB)
  • 2. (.mov 4MB)
  • 3. (.mov 5.2MB)
  • 4. (.mov 3.2MB)