Programok

Online fórumon mutatják be Terézváros Településfejlesztési Koncepcióját

2021.05.10. 16:57

A koncepció egy olyan víziót vizsgál meg és mutat be, ami a jelenlegi értékek megtartása mellett a közterület-használati arányok megváltoztatásával zöldebb és élhetőbb városrészt alakít ki. A dokumentumot egyik készítője, Smiló Dávid (Paradigma Ariadné) mutatja be. 

Elindul Terézváros Településfejlesztési Koncepciójának társadalmasítása, amelynek egyik állomásaként a dokumentumot egy online fórum keretében véleményezheti a lakosság. Az esemény időpontja május 11. (kedd) 16:00 óra.

Az eseményt Kobrizsa Ádám (Mindspace) moderálja, a koncepciót Smiló Dávid (Paradigma Ariadné), a dokumentum egyik készítője mutatja be, valamint Győrffy Máté városfejlesztésért felelős alpolgámester és Temesvári Szilvia zöld ügyekért felelős polgármester is részt vesz a programon.

Terézváros Településfejlesztési Koncepcióját itt lehet elolvasni, az előkészítő vizsgálat anyaga pedig itt érhető el. Az írásos lakossági véleményeket az önkormányzat május 19. 16 óráig várja, ezzel és az eseménnyel kapcsolatban további információkat az önkormányzat honlapján lehet találni. 

Részlet a Településfejlesztési Koncepcióból: "Terézváros településfejlesztési koncepciója egy olyan víziót vizsgál meg és mutat be, amely – a jelenlegi értékek megtartása mellett – a közterület-használati arányok megváltoztatásával zöldebb és élhetőbb városrészt alakít ki. A kerületre jellemző sűrű városszövetből adódóan az egyik legnagyobb probléma, hogy a burkolt közterületek nagy részét jelenleg járműforgalom és parkoló autók foglalják el. A terézvárosi önkormányzat fontos célja, hogy több tér jusson a gyalogos forgalomnak, zöldinfrastruktúrának, városi közösségi életnek és szabadtéri rekreációnak, ezért is tűzte ki célul a közterek demokratizálását. Az így átalakuló utcák olyan további járulékos hatást fejtenek ki, amely a kerület, sőt egész Budapest gazdaságára és társadalmára is pozitívan hatnak. A településfejlesztési koncepció számos kisebb, önkormányzati hatáskörű és nagyobb léptékű, fővárosi vagy állami együttműködést igénylő beavatkozást jelöl ki, de ami még fontosabb, olyan szemlélet mutat be, amely Terézváros életének és fejlődésének kihívásaira újszerű és innovatív választ ad. A közterületek újraelosztásával megnő a lakosság élettere, ennek pozitív hatásai pedig a globális klímaváltozás okozta kihívásokra is választ nyújtanak. Ezzel visszatérhetünk a városszövet eredeti kialakításához is, ahol tágas, kisforgalmú utcák mentén fejlődött a városrész, és ahol az utcákat, tereket sétálásra, pihenésre, közösségek találkozására, vagy akár sportolásra, egyéb kikapcsolódásra lehet használni."