Közélet, hírek

Online rendezik a Tbiliszi Építészeti Biennálét is 2020-ban

2020.05.13. 08:33

Az elhalasztás helyett végül az online megrendezés mellett döntöttek az idei Tbiliszi Építészeti Biennále szervezői. A várhatóan október-novemberben, a „What Do We Have in Common" mottóval megrendezendő biennále a szó tág értelmében vett „köz", azaz a köztér, a köztulajon és a közösség fogalmát kutatja majd. 

Hasonlóan a 17. Velencei Biennále Orosz Pavilonjának programjához, a 2020-as Tbiliszi Építészeti Biennále szervezői is a napokban döntöttek a világhálóra váltásról, a koronavírus-járvány következményeit mérlegelve. A szervezők a Twitteren jelentették be a döntést, amelyről aztán a grúz Agenda portál is beszámolt. A járvány következében az eredetileg tervezett időpont is megváltozott, idén őszre csúszva, de a biennálét mindenképp megrendezik. 

Az idei téma, a köz kérdése a biennále általános specialitásának is nevezhető – már az előző kiadáson is a fókuszba került, ennek kapcsán az Építészfórumon is bemutattuk a koppenhágai Medium tervei alapján emelt, lakótelepi pavilont. A Szovjetunió felbomlása utáni változások, a neoliberális gazdaság hatalomátvétele Grúziában is gyökeresen megváltoztatta az embereknek a közös használatú terekhez, a közösségi tulajdonú területekhez való viszonyát; az addig megkérdőjelezhetetlen funkciójú (vagy épp funkció nélkül álló) ingatlanokat a kereskedelmi és a magáncélú hasznosítás irányába tolva el. A témáról még 2019-ben született döntés, de a szervezők szerint a mostani helyzetben különös jelentőséget kap. 

A grúziai Tbiliszi 1988 novemberében adott helyet a Szovjetunió első, és mint gyorsan kiderült: egyetlen nemzetközi építészeti biennáléjának. A nyugat-európai, amerikai és szovjet munkákat bemutató, a zsűriben többek közt Massimiliano Fuksast is ott tudó kezdeményezés egyhetes programsorozata a grúz főváros sajátos, a viszonylagos alkotói szabadság szigeteként betöltött szerepére is rávilágított a zárt szovjet világban. 

A közismert világpolitikai események folytán aztán a következő két év épp három évtizedbe telt. A 2017-ben négy, európai tájékozottságú grúz értelmiségi: a Berlinben élő Tinatin Gurgenidze építész-urbanista, a tbiliszi Wunderwerk vezetője, Gigi Shukakidze, a Rotterdamban tanult Otar Nemsadze és az Interieri designmagazin létrehozója, a többiektől eltérően jogász végzettségű Natia Kalandarishvili által újraalapított rendezvény Tbilisi Architecture Biennale (TAB) néven 2018-ban zajlott. A 2020-as rendezvénysorozat programjairól a hivatalos honlapon lehet majd tájékozódni.