Nézőpontok/Tanulmány

Open-office: áldás vagy átok?

2018.03.22. 10:10

Open-office: tíz éve modern volt, ma alig akad olyan dolgozó, aki támogatná - ezt mutatja az Offiseven idei felmérése. A szakértők arra is rákérdeztek, mi teszi élhetővé az egyterű irodákat, és hogyan lehet felmérni a térkialakítás hatékonnyá válását. 

Elterjedt, mert gazdaságos

Magyarországon elsőként a multinacionális cégek alkalmazták a más országokban már meghonosodott gyakorlatot, az egyterű irodákat. A 2008-as gazdasági válság arra késztette a cégeket, hogy költséghatékonysági szempontból csökkentett területen dolgozzanak. Ugyanakkor a tulajdonosok, cégvezetők azt is remélték, hogy az open-office segíteni fogja a csapatmunkát, hatékonyabbá teszi az együttműködést, és növeli az elkötelezettséget. Ma is ez az elvárás. Azonban ahhoz, hogy ez megvalósuljon megfelelően, szabályokat lefektetve kell kialakítani a rendelkezésünkre álló teret. Sokan ott követik el a hibát, hogy nem jól alkalmazzák ezt az irodai elrendezést.

Szereti valaki?

Az open-office-nak is van előnye és hátránya, de jelenleg többen ellenzik, mint ahányan szeretik. Olyanok is akadnak, akik több előnyt látnak benne, mint hátrányt - ők vannak kevesebben. Az egyterű irodákban dolgozók jellemzően a zajra panaszkodnak, átjáróháznak érzik munkahelyüket, valamint kevésnek tartják a személyes teret, hiszen túl közel ülnek egymáshoz a kollégák. Sokan idegenkednek attól, hogy rálássanak a monitorukra, pedig erre egy nagyobb, nyitott térben elég jelentős esély van. Az Offiseven nyár eleji felméréséből kiderült, hogy a magyar munkavállalók nem szeretik a nagy területű, több fős open-office kialakítást. A megkérdezett 303 fő (X,Y és Z  generációs válaszadók) közül, 14 fő vagyis mindössze 5% választaná önszántából ezt az irodatípust.


 

Hatékonyság és környezet

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 92.4 % számára meghatározó munkakörnyezetének minősége, és 84.8% szerint munkájának minőségét is befolyásolja az hogy, hol milyen irodában dolgozik. Ha ehhez hozzátesszük, hogy külföldi kutatások szerint 15%-al rosszabb a nyitott irodákban dolgozók termelékenysége, hajlamosabbak koncentráció zavarra és nagyobb eséllyel betegednek meg, akkor egyértelművé válik miért ilyen elutasított ez a forma.

Milyen a megfelelő?

Az optimális munkakörnyezet cégenként változik. Más-más megoldás lehet jó különböző vállalkozásokban, de még egy kisebb szervezeti részlegen belül is. Ezért nincsenek mindenhol alkalmazható sablonok, egyedi megoldásokra van szükség. Mégpedig olyanra, amit szeretnek a munkavállalók.

Az Offiseven felméréséből kiderül, hogy a kérdőívet kitöltők 44.6%-a kedve szerint választana, hogy a nap különböző szakaszaiban, hogyan, milyen környezetben dolgozik. 30.4%-uk csendben szeretné végezni munkáját, 13.5% értékeli, ha színes a munkakörnyezete, 6.3% részesíti előnyben a letisztult, inkább színtelen (fekete/fehér/szürke) miliőt, míg 5.3% szeret nyüzsgésben, zajban dolgozni.

Mi a megoldás?

Ahhoz, hogy igazán hatékony munkakörnyezetet hozzunk létre meg kell ismerni a cég DNS-ét. A DNS-felmérés során feltérképezzük a vállalati kultúrát, a munkastílusokat, a munkavállalói demográfiát, a szervezeti struktúrát, a regionális hatásokat, az iparágat és nem utolsó sorban a munkavállalók igényeit. Így meghatározhatjuk, hogy a munkatársaknak milyen típusú munkaterületek felelnek meg leginkább, mi teszi kényelmessé és hatékonnyá az irodát.

Offiseven