Programok

ÖrökségVölgy 2008

2008.07.14. 09:28

a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezésében —
ünnepi megnyitó Kapolcson július 25-én 18 órakor + a további programokról

ÖrökségVölgy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezésében

július 25. (péntek) 18.00 Ünnepi megnyitó

Az ÖrökségVölgy rendezvényeit megnyitja Dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke

KAPOLCS
KASTÉLY és udvara

Kiállítások:

A kiállítások megtekinthetők mindennap 10.00 - 20.00 óráig.

Padlás:
Falvak a padláson – Falvak a magyar-magyar határon
A második bécsi döntést követően 1940-45 között az országhatár a Maros megyei Székelyvécke és Magyarzsákod között húzódott. A burkolt úton csupán 2003 óta elérhető falvak a mai napig őrzik hagyományos, háztáji gazdálkodásra és állattartásra berendezett életformájukat. Kiállításunk a két település és a jelenleg velük közös közigazgatás alatt álló Székelyszállás népi építészetét mutatja be rajzos- és fényképes tablók, valamint közel száz épület-makett segítségével.
(A rajzokat és a maketteket a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének oktatói és diákjai készítették 2004-2006 között)

Földszint:
- 1. terem: „Tegnap harangoztak, holnap harangoznak” (Ady Endre) - Kis magyar harangtörténet
A HARANG mindig valaki volt, és nem egy időközönként megszólaló öntvény, amely ércszoknyájából hangokat szalajt a magasból a messzeségbe. A harangnak hangja van az asszonyról az asszonynak, a férfinak a férfiról, az öregről az öregnek, a fiatalnak és fiatalról, a gyereknek a gyerekről. Elmeséli egy-egy közösség örömét és bánatát, sikerét, kudarcát, mindennapjait és apró híreit. A HARANG hallgatni is tud és fecsegni, pletykálni és beszélgetni, hiszen nyelve van! A harang ezer nyelven beszél, egyet és egy nyelven mond ezret! Kér, követel, könyörög. Alázatos, kemény és pontos. Téved, hamis, halk és hangos! Tonnás, mázsás, kilós és dekányi! Szoknyás, tulipános, derék és kecses! Verseket, díszeket, évszámokat, fohászokat, szentek képmását hordja a köpenyén! Társaságával a galambok, a baglyok és az idő osztozik. Nem eteti, nem itatja senki! Magányosan él mindenkinek! El tudja mondani: győztünk, vagy vesztettünk! Csodálatos bocskora van! Ha egyet lép, meghallja az egész város és még azon túl is! A harangnak híre van, mert a harang híres! Titokzatos, mert nem látja senki! Naponta és évezredek óta ugyanabban a ritmusban végzi a dolgát. (Ágoston István)
(Az Országos Műszaki Múzeum Öntödei Múzeumának kiállítása)

- 2. terem: Mustra – Ízelítő az örökségvédelem 2007. évi eredményeiből
Az örökségvédelem közös ügyünk! Sokadszor hangzik el az elcsépeltnek tűnő mondat, pedig nagyon is igaz. Közös összefogással áll csak módunkban megőrizni a múlt hagyományát, örökségét a mai kor számára, a jövő generációinak. Mindenkinek akarnia kell: a tulajdonosnak, a tervezőknek, a kivitelezőknek, a hatóságoknak. Ilyen megvalósult és sikeres együttműködésekről hoztunk példákat Veszprém megyéből és a környező megyék településeiről a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal „Mustra” című évente megrendezett kiállítási anyagából válogatva. A tablók alján érdemes elolvasni a „stáblistát” is, melyből kiderül, hogy hány féle szereplő: műemlék-tulajdonosok és -kezelők, állami-, egyházi- és civil szervezetek, tervezők, kivitelezők dolgoztak együtt azért, hogy egy-egy épület vagy műtárgy megújulhasson.
(A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kiállítása)

- 3. terem: Kert-Örökségünk - Kiállítás a magyar kertkultúra emlékeiből (válogatás)
Történeti kerteket, illetve a több száz éves magyarországi kertművészet történetét, az egyes társadalmak és korok kertről alkotott elképzeléseit ismerhetjük meg a tárlat anyagából. A magyar műemlékvédelem keretei között több mint négy évtizede folyik a történeti kertek kutatása, tervezése, védelmük megszervezése, lassan 800-900 között van azoknak a kerteknek a száma – a kisebb villakertektől kezdve, a kúria és kastély kerteken keresztül a városi közkertekig – melyeket kert-örökségünkként tartunk nyilván. A kert- és tájépítészet borzasztó érzékeny és nagyon sérülékeny területe ez a műemlékvédelemnek: nagyon fontos dolog, hogy lehetőleg a korábbi területet egységben védjük/védhessük, hiszen a növényanyag és a kert szerkezetének megőrzése nehéz feladat.
(A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat és a Magyar Köztársaság pozsonyi Kulturális Intézetének közös kiállítása)

- 4. terem: Balaton-felvidéki végváraink
A Balaton-felvidéken elszórva rengeteg végvár romjait láthatjuk: Csobánc, Rezi, Szigliget, csak hogy néhányat említsünk. A török elleni harcok során sokuk teljesen vagy részben megsemmisült, valamelyikeket maguk a magyar seregek robbantották fel, nehogy az ellenség kezeire kerüljenek. Ezen erődítményeknek a történetét tárja elénk a kiállítás, mely nemcsak régészeti és építészettörténeti szempontból, hanem hadtörténeti szempontból is vizsgálódik. A tárlatot a Csobánc Váráért Alapítvány készítette, melynek fő célkitűzése a Csobánc vár romjainak megmentése, rekonstrukciója és a törökkori Magyarország végvári vitézi életének megidézése.
(Csobánc Váráért Alapítvány kiállítása)

Múltidéző mozi - filmvetítések:

Egész nap rövidfilmek vetítésével várjuk látogatóinkat. A filmekből megismerkedhetnek a hazai és a határon túli műemlékekkel, történetükkel, felújításukkal és megóvásukkal.

Gyermekprogramok:
A gyermekprogramokat jó idő esetén a kastély mellett felállított sátorban, rossz időben a kastélyban tartjuk. A kézműves foglalkozásokat Széplaki Nóri vezeti.

Műemléki beszélgetések
Előadások, kötetlen beszélgetések borozgatás mellett – örökségvédelemről mindenkinek.

Egyéb programok:

Nyitva tartási időben multimédiás tájékoztatók segítségével ismerkedhetnek meg hazánk építészeti értékeivel, műemlékeivel.
’Útmutató épített és tárgyi örökségünk megóvásához’ című, CD-n elérhető kiadványunk segítséget nyújt a jelenlegi és jövőbeni műemlék tulajdonosoknak a kisebb-nagyobb felújítási munkákhoz.
’Tájházi tudástár’ – Mitől tájház a tájház?
„Minden helyi közösségnek szüksége van egy olyan térre, ahol az emberek találkozhatnak, információt cserélhetnek, közösen eltölthetik az időt.” A CD a magyarországi tájházak gazdag életéből és hagyományápoló feladataiból ad ízelítőt.
Falutekergők egyedül - Örökségtotó játék
Akiknek korai a délelőtti falutekergés, vagy egyedül szeretnék körbejárni a falvakat és megismerni a műemlékeket és az ott található épített örökséget, azok sétavezető füzeteink segítségével önállóan is végigjárhatják az útvonalakat.
Ha már közelebbről is megismerték az emlékeket, majd ezt követően ellátogatnak központunkba, egy örökségtotót kitöltésével, kétszemélyes hétvégét nyerhetnek Hivatalunk egyik vendégházában. A totót minden hozzánk betérő kitöltheti és megnyerheti fődíjunkat!
Napi ’Feltevő’ - Táblára vésünk minden nap egy kérdést, melyre könnyűszerrel válaszolhat, ha nyitott szemmel jár a világban. A nyertest a nap végén sorsoljuk és „Mustra” könyvvel & CD-vel jutalmazzuk!

A részletes program csatolva