Pályázatok

Ösztöndíj Japánban

2011.09.13. 08:45

A Tokyo Institue of Technology és a Budapesti Műszaki Egyetem együttműködésének keretében 2012 októberétől - immáron negyedszer - kétéves ösztöndíjat hirdet a Budapesti Műszaki Egyetemen 3 éven belül végzett vagy 2012. augusztusa előtt végző hallgatók számára, egy fő részére. A jelentkezés határideje 2011. október 7. 12:00 óra.

A Tokyo Institue of Technology és a Budapesti Műszaki Egyetem együttműködésének keretében 2012 októberétől - immáron negyedszer - kétéves ösztöndíjat hirdet a Budapesti Műszaki Egyetemen 3 éven belül végzett vagy 2012. augusztusa előtt végző hallgatók számára, egy fő részére. Az ösztöndíjas hallgatók az egyetem Nemzetközi Graduate Programjára nyernek felvételt. A program résztvevői kétéves építészeti képzésben vesznek részt, amelynek sikeres elvégzése után a „Master of Architecture” címet nyerik el. Az előadások és a gyakorlatok angol nyelvűek, ezért a japán nyelvtudás nem feltétel. A képzés ideje alatt a hallgatók – neves professzorok irányításával – megismerkedhetnek a legújabb japán építészeti irányzatokkal és szakmai gyakorlaton vesznek részt egy – a későbbiekben kiválasztandó - neves japán építész irodájában. A képzés ideje alatt a hallgatók japán állami ösztöndíjban részesülnek, amely elegendő a tandíj és a megélhetés költségeinek fedezésére, és az egyszeri oda- és visszautazást is biztosítják.

A jelentkezés feltételei:

  • A BME Építészmérnöki Karán nem régebben, mint 2008-ban megszerzett diploma vagy 2011-re tervezett diplomavédés;
  • Magas szintű angol nyelvtudás (amit legkésőbb 2011. december 2-ig TOEFL, TOEIC vagy IELTS vizsgaeredménnyel is igazolni kell) és jó kommunikációs készség;
  • Magas szintű tervezői tudás;
  • Nyitott, befogadó attitűd más kultúrák iránt;

A jelentkezéshez portfólió (PDF formátumban) és egy angol nyelvű, maximum 400 szavas motivációs levél kell.

A jelentkezés határideje 2011. október 7. 12:00 óra.

Több jelentkező esetén a jelentkezők közötti rangsorról és a Tokyo Institue of Technology felé egy ajánlott jelölt kiválasztásáról - a Tokyo Institue of Technology által kijelölt - két fős bizottság (Kissfazekas Kornélia és Kovács Bence) fog dönteni.

A jelentkezéseket Kissfazekas Kornélia nevére (BME Urbanisztika Tanszék), a kissfazekas[kukac]gmail.com e-mail címre kell eljuttatni, kizárólag elektronikus formában. További részletekBesenyei Balázs
most „félidős” ösztöndíjas Tokióban:
"Éjfél van, gurulok haza Sou Fujimoto irodájából, ahol még csupán két nap telt el a háromhetes gyakorlatból, így még nem érzem a fáradtságot, csak a lelkesedést. Közben azon gondolkodom, hogy egyrészt nem kellett volna annyi sushit enni estére, csak hát nehéz leállni, másrészt azon, hogyan is lehetne összefoglalni ezt az egy évet..? Nem lehet. Ez a világ tényleg más, meg kell tapasztalni. Ugyanakkor könnyen lehet egy egészséges harmóniát, ritmust találni. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ide vetett, hihetetlen sokat tapasztaltam az életről, s persze az építészetről is. Minden amit megéltem, a részemmé vált, legyen az egy apró pillanat, amikor először sikerült japánul viccelni, vagy egy komolyabb, mint amikor először mozdult meg a föld a lábam alatt. Japánnak nagyon sok arca van egyszerre és én igyekszem minél többet megismerni és mást is csak erre tudok bíztatni. Hűl az idő, jön az ősz, lassan színt vált a japán juhar és megszűnik a kabócakoncert. Most kell idejönni."

Vizdák Janka az idén végzett:
„Esetemben itt a vége, fuss el véle. Nem lehetne még egyszer...?”