Technológia

Öt dolog, amit nem tudtál a digitális árnyékolásról

2024.01.22. 12:52

A belsőépítészeti színtéren a digitális árnyékolás iránti igény növekedésének lehetünk szemtanúi. Ez a modern, esztétikus és könnyen karbantartható megoldás egyre inkább tetten érhető a designtudatos irodai terekben. De hogyan működik ez a technológia, és mi áll a növekvő érdeklődés hátterében? Összegyűjtöttünk öt kevésbé ismert tényt a digitális sötétítőkről.

A polimer-diszpergált folyadékkristály (PDLC) technológiáról
 
A digitális árnyékolók a polimer-diszpergált folyadékkristály (PDLC) technológián alapulnak. Ez az anyag elektromos áram hatására képes megváltoztatni fényáteresztő tulajdonságait. A PDLC-t általában fólia formájában, két üveglap közé laminálva szállítják. Amikor nem éri áram, a molekulák véletlenszerűen szétszóródnak, és a PDLC-film átláthatatlanná válik. Amikor az áramot bekapcsolják, a molekulák sorba rendeződnek, és átengedik a fényt, így az üveg átlátszóvá válik. Ez a technológia innovatív megoldást kínál az árnyékolás- és fényszabályozás terén. Érdemes kihangsúlyozni, hogy áram nélkül a digitális sötétítők ki vannak kapcsolva.

A digitális árnyékolás technológiájának fejlődése

A PDLC-technológia nem újkeletű találmány, már több mint 30 éve létezik. Az igazi áttörést azonban a költségek drasztikus csökkentése hozta el, amely a digitális árnyékolókat népszerűbbé és elérhetőbbé tette a piacon. A legutóbbi számottevő fejlesztés az energiaszabályozó rendszerek terén történt, ami jelentősen meghosszabbította a PDLC-fólia élettartamát, amely immár eléri akár a 30 évet is.

A technikai korlátok megszűnése

A digitális sötétítők hosszú utat tettek meg a technikai kihívások leküzdésében. Korábban a kristályok károsodásának megelőzése érdekében naponta négy órára ki kellett kapcsolni a PDLC-fóliát. A mai rendszerek automatikusan szabályozzák a teljesítményt, így ez a nehézség elhárult. A méretkorlátozásokat is kezelték, és lehetővé vált a nagyobb falfelületek beborítása. A PDLC-fóliával ellátott üvegek mérete ma már elérheti a 3 x 2,2 métert is, emellett keret nélküli üvegcsatlakozások is kivitelezhetővé váltak. Az ívelt válaszfalak és üvegajtók egyre népszerűbbek, és szintén beépíthetők ezzel a technológiával.

Átláthatóság és áttetszőség

Az átláthatóságot különböző tényezők befolyásolják, beleértve a kristályokból adódó homályosságot. A megvilágítás típusa is jelentős szerepet játszik: természetes fényben másképp viselkedik a felület, mint mesterséges fényben. Ebből következve a fólia kiválasztásának mindig az adott elvárásokhoz kell igazodnia. Ha a maximális átláthatóság a cél, akkor az akár 97%-os is lehet, de ebben az esetben bekapcsoláskor enyhén áttetsző marad a felület. Ha teljes áttetszőségre van szükség, a fólia a kristályainak köszönhetően 95%-os átláthatatlanságot biztosít. Ami a színeket illeti, a digitális árnyékolókkal nem lehet RAL-alapú színeket elérni. A fólia ugyan színezhető, de a legtöbb termék a fekete-fehér spektrumba esik – a sötétszürkétől a majdnem fehérig.

Telepítési és vezérlési lehetőségek

A technológiát a válaszfal felső profiljába rejtett mikrokábelek üzemeltetik. A transzformátorokat jellemzően a mennyezetben helyezik el a válaszfal felett. A vezérlési lehetőségek nem korlátozottak, a kézi kapcsolóktól az automatizált, intelligens rendszerekig terjednek – ilyen lehet például a mozgásérzékelő, a hang- vagy gesztusalapú vezérlés.


 
Orraine Williams, a LIKO-S fejlesztési vezetője egy rövid videó-podcastban ad választ a digitális árnyékolás kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdésekre. Nézze meg a videót, és tudjon meg többet a digitális sötétítők világáról! 

A LIKO-S egy harmincéves múltra visszatekintő családi vállalkozás, amely olyan prémium építési rendszerekre specializálódott, amelyek jobb tereket teremtenek az emberek és a természet számára. Portfóliójukban belső üvegválaszfalak, intelligens tárgyalók és akusztikai megoldások találhatók irodák, kereskedelmi terek, iskolák és kórházak számára. A LIKO-S emellett a zöldépítés úttörője: zöldhomlokzatokat és beltéri függőleges kerteket fejleszt és szállít.

További információért látogasson el a LIKO-S weboldalára.