Épülettervek/Hallgatói terv

Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde és Sörház

2019.07.31. 23:05

Simon László terve a 320 éves bencés sörfőzdébe lehellne új életet Pannonhalmán. 

Pannonhalmán egyszerre találkozik a spiritualitás és a hétköznapi élet, a múltba és a jövőbe tekintés. A település kétarcú. Az egyik fele a bencés lelkiséghez, hagyományokhoz és a turizmushoz áll közel, a másik a falusi élethez. A hegy a két félt erősen elkülönítette egymástól, de a közelmúltban már egyre szorosabban kezdenek összefonódni. A település központjában található Apátsági Major és Látogatóközpont felújításával egy olyan kapcsolati szakadék áthidalása kezdődött el, amely új távlatokba helyezte a városi turisztikát és a bencések jelenlétét a község életében. Diplomamunkám témája egy apátsági sörfőzde és sörház, mely szintén ezt a kapcsolatot hivatott erősíteni.


 

A hely

A telek Pannonhalma központjának, egy forgalmasabb csomópontjában, a Dózsa György utca és a Szabadság tér találkozásánál fekszik. Az átellenes sarkon a városi templom található. Ez a hely a városmag 150 m sugarú körének pereme, melyen belül számos városi és rendi középület, szolgáltatás található.

Az épület - melyet tervemben átalakítottam és kibővítettem-, az elmúlt évtizedekben étteremként működött és jelenleg kihasználatlan. A ház különlegessége, hogy pinceszintjének, illetve földszintjének boltozatos részei egy 320 éves sörfőzde emlékét őrzik. A német sörfőző mester, Thomas Menner a XVII. század végén zajló török idők utáni betelepülésekkor érkezett Pannonhalmára, az akkori nevén Szentmártonba. Karner Egyed főapát megállapodást kötött vele, melyben telket adományozott neki az alsóvárosi templom mellett, és sörfőzde építésével, illetve üzemeltetésével bízta meg. Ennek a megbízásnak írásos emlékét a Pannonhalmi Főapátság Rendtörténeti kódexe őrzi. A megállapodás 1701-ben született, amivel megalakult az ország legrégebben dokumentált sörfőzdéje.


 

Célok

A terv és a funkció célja, hogy a sörfőzés hagyományát újra alkossa a bencések és a város életében. A település jelen pillanatban nagyon kis részben kapcsolódik a rend életéhez és a turizmushoz. A település fellendüléséhez kétség kívül hozzájárulna egy ilyen létesítmény működése. A projekt nem elhanyagolandó célkitűzése a hazai kézműves sörfőzés erősítése. Magyarországon ma a multi cégek uralják a sör piacát. A fogyasztás nagyjából 97 százaléka a rájuk eső rész ebből kereskedelmi ágból. Ezek a középkategóriás italok nem alkalmasak arra, hogy a sört megfelelő formában és minőségben ismertessék meg az emberekkel. Egy bencés sörfőzde úttörője lehetne a ma egyre inkább erősödő minőségi sörfogyasztás kultúrájának.


 

Funkciók/Működés

A telepítés egy földbe süllyesztett egybefüggő pinceszintből, és arra ráhelyezett három kisebb tömegből áll. A tervezés során végig cél volt a történeti épületrészek megőrzése. Ez fontos szerepet játszik a belső terek atmoszférájában, illetve célja a múlt emlékének megőrzése is.

A telek feltárása a Szabadság tér irányából történik. Innen érkeznek a vendégek, és a gazdasági megnyitás is ezen az oldalon található. A fő megközelítés a telek kereszteződéshez közelebb eső felén alakult ki. Ez a sarok elhelyezkedésében és vizuálisan is intenzív része a városszövetnek, mind az apátság, mind a majorság irányából nézve.

Az épületbe 3 fő funkció került megtervezésre. Az elsődleges a sörfőzde ipari része a második a sörház vendéglátói egysége. Harmadik funkcióként ezek mellé egy kifőzde és húskészítmény üzlet került a beépítésbe.

A régi épületrész és annak megtoldott tömege foglalja magába a sörház vendéglátói funkcióját. Ezzel a tömeggel párhuzamosan futó sörterasz a nyári esték aktív színtere. Árnyékolását a felette kifeszített acélsodronyokra futtatott komló biztosítja. A terasz végében kialakult teresedés előadások alkalmával színpadként funkcionál.

Tovább folytatva a sort, a terasz másik térfalát egy, az ipari részből kinövő lapostetős tömeg alkotja. Itt lelátás nyílik a főzőházra, közelebb hozva így a sörfőzés látványos részeit a vendégek számára. Ebben a tömegben kapott helyet a kóstolótér is, mely elsősorban az ide érkező, sörfőzdét meglátogató vendégek számára készült, látogatási időn kívül pedig a fogyasztóterek sorába kapcsolódik be egy taproommal, ahol önkiszolgáló módon tudnak a vendégek fogyasztani. A harmadik földszinti tömeg egy kifőzdét és egy gasztro húskészítmény üzletet foglal magába.

A pinceszint félig földbe süllyesztett a lejtős terep miatt. Ezen a szinten helyezkedik el a teljes ipari rész, melynek megközelítése a telek alsó felében kialakított gazdasági és parkoló udvar felől történik. A főzde úgy lett méretezve, hogy éves szinten 5-6000 hektoliteres kapacitással tudjon működni, amely hazai viszonylatban kimagasló teljesítmény lenne a kraft sörfőzdék között.


 

Anyaghasználat

A pinceszint külső falai portland cementes bézs színezésű monolit vasbeton falak, melyek körbefutva összefogják a szint tömegét. Ezen a földszinti épületrészek mintegy ráhelyezett tömegekként jelennek meg. A sörfőzés eszközeinek jellemző anyaga a réz. Ez az épület külső anyaghasználatánál, a tetők fedésénél és a lapostetős tömeg külső burkolatánál is visszaköszön.
 

Zárás

Az Apátsági Sörfőzde és Sörház egy olyan hely, ahol újjáéled egy 300 éves hagyomány. Általa új élményekben gazdagodnak a látogatók és még közelebb kerül egymáshoz város és rend. Amellett, hogy a turizmus egyik fontos pontja lehet a sörház, a városi és a régióban élő emberek számára is egy színes és kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Simon László