Emberek/Oktatás

Parametrikus design kurzus az YBL Építéstudományi Karán - videó

2010.10.13. 13:47

Kapy Jenő, Dévényi Tamás és Botzheim Bálint, a parametrikus design ismert kutatója fogott össze egy tervezési kurzus erejéig, hogy a hallgatókat bevezessék a generatív építészet világába. Pár hónap alatt izgalmas felvetések, érdekes eredmények, amelyek összefoglalóját Kapy Jenő mutatja be.

Reznicsek Zoltán animációjának 2. része itt taláható >>

Blaha Lujza tér környezeti minőségének emelése - negyedéves hallgatói tervek (konceptek)


Botzheim Bálint, a parametrikus építészet egyik ismert, hazai kutatója – mintegy grátisz – elvállalta, hogy a III. éves hallgatókat bevonja a témával kapcsolatos kutatásaiba. A kutatási program célja annak felmérése volt, hogy hallgatók képesek-e egy fél év alatt elsajátítani valamely, általuk választott ún. nyílt forráskódú szoftver használatát.

A kutatási programot beillesztettük két konkrét negyedéves tervezési feladatba, amelyek közül az egyiket én adtam ki (Blaha Lujza tér környezeti minőségének emelése), a másikat pedig Dévényi Tamás (Breuer Marcell emlékműve: Körút-Üllői út sarok).

A Blahára kiadott program módszertani szempontból is érdekes volt, mert a hallgatóknak a helyszínre felírt relációkra generált formációkat - annak kialakítását követően – kellett megtölteniük valamely funkcióval, és nem fordítva. (Tehát csak a hely és a tervezési metodika volt adott).

A bemutatott tervek közül kettő, mind a két témában egy-egy – kimagasló módon - már eljutott a kibernetikus tér-értelmezéséig, ezeknél már nem csak a kamera mozog, hanem maga a tervezett létesítmény is mobil.

Budapest, 2010. szeptember

Kapy Jenő
SZIE Ybl Építéstudományi Kar tanára

A csatolt dokumentum Kapy Jenő prezentációja - a kurzus eredményeinek bővebb bemutatása "10 tér / 10 szemlélet" címmel, amelyet a Pollack Piknik Partyn (2010. május 28-án) láthatott a közönség. 

További érdekes helyek a témában: