Gazdaság

Párhuzamos történetek

2019.03.14. 06:00

Sikerrel mutatkoztak be a magyar ingatlanfejlesztések a világ egyik legjelentősebb ingatlanbefektetési eseményén, a cannes-i MIPIM-en. Jelentős a nemzetközi befektetői igény a magyarországi lehetőségek iránt, ami tovább erősítheti a szektort – holott a munkaerőhiány már így is szorongatja a vállalkozókat. Mi lehet a megoldás?

A magyar fejlesztési lehetőségek iránt mutatkozó, évről-évre növekvő befektetési kedvet tükrözte, hogy rengeteg érdeklődődőt vonzottak a magyarországi projektek az egyik legjelentősebb nemzetközi ingatlanszakmai vásáron, a Cannes-i MIPIM-en. A magyar stand látogatottsága jól mutatta hazánk jó versenypozícióját az ingatlanbefektetések területén. A projektek szemléltették Magyarország fejlődési, befektetési lehetőségeit, a kiállításnak köszönhetően pedig idén is számos új beruházás előkészítése indult meg, amelyek alátámasztják a 2019-re prognosztizált 1,5 milliárd euró körüli befektetési érték elérését a piacon.

 

 

A magyar gazdaság stabil és az uniós átlag kétszeresét elérő növekedése, a kiszámítható szabályozói környezet, valamint a hitelminősítők eddigi és várt felminősítései mind-mind megerősítik a nemzetközi befektetői szándékot és Magyarország versenyképes pozícióját a befektetésekért vívott globális küzdelemben. Az ország biztonságos, magas hozamokat és jelentős növekedési potenciállal bíró piacot jelent a nemzetközi cégeknek is, amit a Cannes-ban bemutatott, több mint 4 milliárd eurós magyar fejlesztés – köztük a Liget Budapest Projekt – bizonyított.

Az idén 30. alkalommal megrendezett kiállításon a világ több mint száz országából 25 ezer vezető szakember és befektető vett részt, ami a jövőbeni befektetéseket megalapozó, jelentős üzletszerzési lehetőséget, egyben versenyt is jelent a résztvevő országoknak. A magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési irányok és lehetőségek ismertetésére, valamint Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged és Zalaegerszeg beruházásainak népszerűsítésére dedikált standot közösen alakította ki Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). Kiemelt céljuk volt, hogy bemutassák: egyre több magyar nagyváros képes akár nemzetközi viszonylatban is meghatározó jelentőségű beruházásokat vonzani.

 

 

Egy friss elemzés szerint a tartós növekedést azonban akadályozhatja az ágazatban tapasztalható súlyos munkaerő- és szakemberhiány. A kivitelezői kapacitás korlátai ugyanis továbbra is erőteljesen megnehezítik a az egész szektor működését. A számos megkezdett kivitelezés pozitív irány, de többhónapos csúszásokat szenved szinte minden beruházás, aminek megoldása az építőipar presztízsének emelése lehet.

Az utóbbi néhány hónapban a béremeléseknek köszönhetően elkezdtek hazajönni a külföldön dolgozó magyar szakemberek, azonban még mindig jelentős a kivándorló és a környező országokba rendszeresen ingázó szakmunkások száma. A magasabb bérezés nem csupán az egyetlen ok, amely a külföldi munkavégzésre sarkallja őket. A jobb munkakörülmények, a fix munkaidő és a plusz juttatások vonzóvá teszik számukra az ország elhagyását. Az elemzés szerint az építőipari szakiskolákban végzettek közül 10-ből 2 fiatal marad csupán szakmában, aminek oka az építőipar alacsony presztízse is.

 

 

Tisztán látható tehát, hogy az iparági szereplőknek együtt kell tenniük a mindnyájukat érintő probléma ellen, különben az építőipar még e kedvező gazdasági környezetben sem tudja hozni az elvárható növekedést. A kulcs a meglévő minőségi munkaerő megtartása és a fiatalok bevonzása, valamint az ágazat munkaerő-éhségének enyhítése a technológiai innovációk bevezetésével, magas színvonalú képzéssel támogatva.

Az IFK szerint az építőipar kétszámjegyű bővülése idén is folytatódhat, amelyhez a kormányzati családpolitikai döntések is hozzájárulnak. Tavaly 17.681 új lakás épült, 3.292-vel, vagyis 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A 2018-as eredmény egyúttal 8-éves rekordot jelent, legutóbb ugyanis 2010-ben volt magasabb az átadott új lakások száma. 2019-ben 20 ezernél is több, elsősorban társasházi lakás átadása várható. Az építőiparban tehát az innovációjának és a korszerű technológiáknak köszönhetően megindult némi hatékonyságjavulás, azonban a hosszútávú, fenntartható fejlődéshez a távlati megoldások keresésére is fókuszálni kell.

A cannes-i MIPIM Awardson a győztesek közül két épületet is ARCHICAD-del terveztek rangos építészeti irodák. A Bond Bryan Future Park projektje a Best Future Megaproject-díjat nyerte el. Az építész szerint ez lesz a „21 század legfontosabb kulturális és energiamegtakarítási attrakciója az Egyesült Királyságban” A Best Shopping Center-díjat a legnagyobb japán AEC-cég, a Takenaka Corporation Hirakata T-site projektje nyerte.