Technológia

Passzív, aktív, autonóm – bemutatjuk a „Magyar ház 2020” mintaterv-sorozatot

2012.05.21. 11:20

Hogyan lakjunk, milyen családi házakat építsünk a jövőben, amelyek megfelelő választ adnak az energiaválság kihívásaira? Erre a kérdésre adhat választ és reális alternatívát a „Magyar ház 2020" mintaterv, amelyet Ertsey Attila mutatott be az Ökologikus építészet konferenciasorozat keretében. A passzív-, aktív- és autonóm ház koncepcióját tartalmazó csomag mindegyik típusa alkalmas a 2020-as „közel nulla" energetikai követelmény elérésére, valamint továbbfejleszthető önálló működésre.

Milyen energetikai követelményeket kell kielégítie egy magyar „fenntartható ház"-nak?

A számítások szerint a használati melegvíz 60%-ban napenergiával, 40%-ban biomasszával biztosítható, ami 10 millió „egységfogyasztóra" tekintve nettó 10 PJ, bruttó 12,5 PJ energiaigényt jelent.

Fűtési energiaigény: A hazai épületállomány kb. 480 millió m2, amely terület fűtési energiaigényének fedezésére megújuló forrásból (biomassza) középtávon 88,5 PJ energia fordítható. 85%-os gépészeti rendszereket feltételezve Magyarországon a fenntartható ház nettó fűtési energiaigénye 43 kWh/m2.

Az elektromos energiaigény nem lehet nagyobb, mint 25 PJ / 10 millió fő, azaz 700 kWh/év, ami 50%-os lakossági és 50%-os kommunális megosztást feltételezve 350 kWh/év/fő, vagy 12,2 kWh/m2a fogyasztási határértéket jelent. /forrás: Medgyasszay Péter/

Magyar ház 2020 mintaterv

A háztípusok koncepcionális leírása

Az öko-logikus ház mintatervének elkészítéséhez segítséget nyújtottak a megvalósult alacsony energiájú, passzív- és aktívházak tapasztalatai, valamint az autonómház-kísérletek eredményei. A mintaterv részeként három típus készült:

- Passzívház

- Aktívház

- Autonóm ház

Valamennyi ház az átlagos hazai családiház-építők igényeihez mért, cca. 130 m2 hasznos alapterületű, földszint + tetőteres, alápincézés nélküli épület, hasonló alaprajzi elrendezéssel. A három típus mindegyike ajánlott megoldásokat tartalmaz, azonban más-más hangsúllyal, költséggel és kényelmi fokozattal. Ismertetésük során összevethetőek a különböző megközelítési módok, részleteik és jellemzőik.

Alaprajzi elrendezés

A három típus alaprajzi rendszere közös: egy központi lakótérre szervezett épület, a tradicionális háromosztatú parasztház modern változata. Az épület központi tere a konyha-étkező, mint a ház életének központja, mely közös légtérrel kapcsolódik a tetőtérhez. E központi térből nyílnak közvetlenül a lakószobák. A ház közepén található a tűz helye, a konyha. A ház északi frontján, illetve középen találhatóak a vizes helyiségek. A főhomlokzat előtt árnyékoló pergolával fedett terasz. A koncepció ideális tájolást feltételez, délre néző főhomlokzattal.

Elektromos ellátás, gépészeti rendszer

Valamennyi épület saját napelemes áramtermelő rendszerrel felszerelt. A rendszerben egy modul (1×1,7 m) teljesítményét 240 W-tal számoltuk. A rendszer teljesítménye három tételből áll össze:

  • a háztartás áramigénye: 3 kW (21 m2)
  • Aktívház esetén a hőszivattyú energiaigénye: 2-3 kW (14-21 m2)
  • elektromos autó/robogó töltési igénye: használattól függ

Egyéb gépészet: ciszterna + esővíz-hasznosítás, gyökérteres szennyvíztisztító rendszer, opcionális komposztáló toalett, opcionális fúrt kutas ivóvíz-ellátás.

 

 

 

Passzívház

Az épület szerkezetei kielégítik a passzívház-követelményeket. A ház lemezalapra épül, alul a talaj felől 20 cm URSA XPS hőszigetelést kap. A falazatot 30 cm Ytong + 20 cm Multipor hőszigetelés alkotja. A tetőszerketbe 4 rtg. URSA DF 32 Platinum hőszigetelés kerül, 30 cm összvastagságban, fa fedélszékre. A nyílászárók háromrétegű Internorm ablakok, valamint a tetősíkban háromrétegű Velux 65 ablakok. Az árnyékolást, illetve napvédelmet a földszinten a pergola és eltolható fa zsalutáblák, a tetőtérben pedig a Velux külső árnyékolórendszere biztosítja, napelemes távműködtetéssel. A födémek Ytong bennmaradó zsaluzóelemre öntött monolit vasbeton rendszerrel készülnek. A tetőhéjazat anyaga Bramac Tectura Protector tetőcserép.

A gépészeti rendszert Bramac napkollektoros HMV-rendszer és bojlerbe kötött vízteres Wamsler W1 toldaléktűzhely alkotja, külső levegőellátással, padló- és falfűtéssel kombinálva. A szellőztetést talajkollektoros hővisszanyerő adja. A napelemek 17 m2 -nyi felületét 10 db, összesen 2,4 kW kapacitású Velux vagy Bramac modul adja, amely a háztartási áram fedezésére elegendő. A felület jelentős mértékben bővíthető, opcionálisan elektromos autó töltésére fordítható.

 

 

Aktívház

Az épület szerkezetei kielégítik a passzívház-követelményeket. A ház lemezalapra épül, a talaj felől 20 cm vastag URSA XPS hőszigetelést kap. A falazatot 30 cm Silca + 20 cm Baumit hőszigetelő rendszer alkotja. A tetőszerketbe 4 rtg. URSA DF 32 Platinum hőszigetelés kerül, 30 cm összvastagságban, fa fedélszékre. A nyílászárók háromrétegű Internorm ablakok, valamint a tetősíkban háromrétegű Velux 65 ablakok. Az árnyékolást, illetve napvédelmet a földszinten pergola és eltolható fa zsalutáblák, a tetőtérben pedig a Velux külső árnyékolórendszere biztosítja, napelemes távműködtetéssel. A födémek Ytong bennmaradó zsaluzóelemre öntött monolit vasbeton rendszerrel készülnek. A tetőhéjazat anyaga az északi oldalon Bramac Tectura Protector tetőcserép; délen, illetve oldalt pedig fémlemez fedés.

A gépészeti rendszert az aktívfödémmel kombinált Energiakulcs talajkollektoros hőszivattyú és az előtemperáló kaloriferrel rendelkező hővisszanyerős szellőztetőgép alkotja.

A napelemek 56, 9 m2-nyi felülete 8 kW összkapacitású Velux modulokból áll, amely fedezi a ház és a hőszivattyú igényét, továbbá marad cca. 2 kW közlekedésre, az elektromos autó töltéséra. A tetőablakok közötti mezőben helyezkedhet el a Velux napkollektor-rendszere, de az Energiakulcs alkalmazása esetén ezt napelemmel kell helyettesíteni.

Autonóm ház

Az épület szerkezetei kielégítik a passzívház-követelményeket. A ház lemezalapra épül, a talaj felől 20 cm vastag URSA XPS hőszigetelést kap. A falazatot 30 cm Ytong + 20 cm Multipor hőszigetelés alkotja. A tetőszerketbe 4 rtg. URSA DF 32 Platinum hőszigetelés kerül, 30 cm összvastagságban, fa fedélszékre. A nyílászárók háromrétegű Internorm ablakok, valamint a tetősíkban háromrétegű Velux 65 ablakok. Az árnyékolást, illetve napvédelmet a földszinten pergola és eltolható fa zsalutáblák, a tetőtérben pedig a Velux külső árnyékolórendszere biztosítja, napelemes távműködtetéssel. A födémek Ytong bennmaradó zsaluzóelemre öntött monolit vasbeton rendszerrel készülnek.A tetőhéjazat anyaga Bramac Montero Protector tetőcserép.

 

 

 

A gépészeti rendszert Velux vagy Bramac napkollektoros HMV-rendszer és bojlerbe kötött vízteres Wamsler W1 toldaléktűzhely alkotja, külső levegőellátással. A passzív szellőzés gravitációs szél- és szolárkémény alkalmazásával valósul meg, a frisslevegő-bevezetés pedig a télikertből, manuálisan szabályozott légbeeresztő szelepekkel  történik. A napelemek 17 m2 -nyi felületét 10 db, összesen 2,4 kW kapacitású Velux vagy Bramac modul adja, amely a háztartási áram fedezésére elegendő. A felület jelentős mértékben bővíthető, opcionálisan elektromos autó töltésére fordítható.

A Reith András és munkatársai által elkészített szimuláció szerint az épület 6 kW-os Wamsler tűzhellyel kifűthető, ha kevésszer nyitogatják az ajtót, akkor takarékos fokozaton 3 kW-tal is elmegy, központi fűtés nélkül. A várható hőmérséklet 20 ºC a központi lakótérben, 18,5 ºC a szobákban, legalább 22 ºC a fürdőben, ahol a tűzhely füstjáratát egy épített padkán is átvezetjük.

Összefoglalás

  • Mindhárom épület alkalmas a 2020-as „Nearly Zero" követelmény kielégítésére
  • Mindhárom épület teljeskörűen továbbfejleszthető autonóm működésre
  • A Passzívház és Autonómház többletráfordításainak megtérülése kevesebb, mint 10 év
  • az Aktívház + Energiakulcs önjáró üzemet biztosít, azaz Zéró Energia Épület.

Energiakulcs szimuláció ezen a linken érhető el.