Pályázatok/Magyar

Passzívház tervezésére írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot a XIII. kerület

2024.02.07. 11:58

Az önkormányzat célja egy legfeljebb 65, legalább 50 lakásos önkormányzati bérház építése, amely energetikailag megfelel a darmstadti Passzívház Intézet által támasztott kritériumoknak. A pályázatok beérkezésének határideje: 2024. március 5.

A Közbeszerzési Értesítőben február 5-én megjelent dokumentum szerint a XIII. kerületi önkormányzat az Angyalföldön található Kucsma utca 45-49. szám alatt található 2 656 négyzetméteres telek beépítésére várja a terveket. A lakóháznak legfeljebb 65, de legalább 50 lakást kell tartalmaznia, melyben a lakások egyenként 40–75 négyzetméteresek. A megépíthető becsült nettó szintterület 6 158 négyzetméter, amely tartalmazza a parkolóhelyeket, tárolóhelyeket, valamint a horizontális és vertikális közlekedőrendszert.

A tervezési feladat az önkormányzati lakóépület megépítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány, tervtanácsi és engedélyezési tervdokumentáció, továbbá a kiviteli tervdokumentáció elkészítése.

Az önkormányzat célja egy olyan lakóház építése, amely energetikailag megfelel a darmstadti Passzívház Intézet által támasztott kritériumoknak, kivitelezése gazdaságosan megoldható, üzemeltetése pedig nemcsak energetikai, hanem karbantartási, kezelési oldalról is alacsony költséggel jár. A tervezési feladat része a minősítés előkészítése is. 

Az épület kivitelezési és üzemeltetési költségeinek csökkentése céljából meg kell vizsgálni és javaslatot kell tenni az alápincézés, azaz a mélygarázs elhagyására, a szükséges parkolószám földszinten való elhelyezésével. Az üzemeltetési szempontokra tekintettel vizsgálandó a lakások egyedi gépészeti megoldása a teljes épület egy gépészeti rendszerrel történő kialakításával párhuzamosan. 

A részletes pályázati kiírás és a dokumentáció az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben érhető el.

A XIII. kerületi önkormányzat októberben jelentette be, hogy újabb passzívház minősítésű önkormányzati bérház építését tervezi a kerületben. A beruházás helyszíne egy Szent László úti és egy Kucsma utcai telek összevonásával jött létre 2022 végén, a tervezett ingatlan új címe Kucsma utca 45-49. lett. A területen korábban egy 550 négyzetméteres földszintes épület állt. Ennek 2023 szeptemberében kezdődött meg a bontása, az abban élő bérlők elhelyezése pedig már 2022 augusztusában megtörtént.

Önkormányzati bérlakások építése 2002 óta zajlik a kerületben, újabban pedig már csak passzív minősítésű házak készülnek. A legfrissebb projekt a Petneházy utca 90-ben épülő 67 lakás, melyről itt írtunk bővebben. A Jász utca 72-ben épülő 35 lakásos bérházat pedig már 2022 januárjában átadták.

Ez utóbbiakkal együtt összesen 667 új önkormányzati lakás készült el az elmúlt két évtizedben. A lakások a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva 1600 család lakhatásának megoldását tették lehetővé, írja a XIII. kerületi önkormányzat, weboldalán.