Egyéb cikkek

"Pécs-Tettye városrész közterület megújítása" tervpályázat

2008.01.18. 11:14

3. díj - 1-es sorszámú pályamű
EKHO Építész Műterem Kft. Emődi-Kiss Tamás
Budapest

3. díj - 1-es sorszámú pályamű (2.000.000 Ft)
EKHO Építész Műterem Kft.
Emődi-Kiss Tamás

 


Részletes bírálat:
A pályamű az általánosan megfogalmazott, a pályázati kiírásban rögzített előírásoknak eleget tesz, teljes körűen törekszik a tartalmi követelmények teljesítésére. Műszaki leírásának kiemelt értéke a közterület állapot elemzésére és a parkolási ellátottság vizsgálatára adott táblázatosan közölt anyaga.

A térség közúti közlekedését jól fejleszti tovább, helyesen ismeri fel, hogy a Böck János utca Tettye parkon átvezető szakasza kiiktatható. Jól ismeri fel és kezeli a parkolás megoldatlan problémáit, bár pályázatában a tervezett konkrét megoldás több esetben vitatható. A Havihegyen javasolt parkolási megoldása hibátlan. A közlekedési problémák kezelésére hasznos, speciális, egyéni megoldási módot javasol a Felsőhavi utca és a Havihegyi dombtető között tervezett kábelkocsi vonal kialakításával. Ez a megoldás segíthet a terület látogatottságának növelésében.

A park burkolatrendszerének kialakítására javasolt egységes öntött beton burkolat erősen vitatható anyaghasználatot jelent. Olyan technikai megoldást választ, ami a hazai gyakorlatban nem bizonyította alkalmasságát.

Jól ismeri fel a Tettye park lehetőségeit és a felmerülő lakossági igényeket. Kiemelten értékes javaslata a kulturális kínálatot bővítő, kivilágított oszlopokon verseket megjelenítő hálózata, azonban a javaslat térbeli megjelenítésére a tervlapon bemutatott „Lírikus rondó” formavilágát a zsűri egyébként merevnek, a Tettye park oldott természeti adottságaihoz kevéssé igazítottnak ítélte.

Általánosságban elmondható, hogy a Tettye park túlhalmozása funkciókkal a zöldfelületi arányok jelentős csökkentését jelenti. A műszaki leírásban megfogalmazott elméleti célok visszafogottabb fejlesztésekkel jobban elérhetőek lennének. Egyes motívumok (például cserjelabirintus, sziklakert) kifejezetten erőltetettek és feleslegesen darabolják fel a zöldfelületet.

A Tettye park és Havihegy közötti gyalogoskapcsolatot példamutatóan teremti meg, de a Havihegy természeti térségét is túlhalmozza létesítményekkel. (Színpad, utak…stb.). A szabadtéri oltár és misék helye jól megoldott. A hegy peremén elhelyezett, városias arculatú árnyékoló berendezései nem illeszkednek a területi adottságokhoz (kilátás, rálátás).

A Vince utca és a Marosi utca kialakítására és a vízhasználatra vonatkozó javaslatai megfontolásra érdemesek. Az Ágosoton téri és a Tettye parki romok tervezett építészeti javaslatai (Szerzetességi Múzeum, színház kiegészítés) vitathatóak, mind a műemléki, mind általános építészeti szempontokból.

Gondolatébresztő megoldásai, színvonalas megoldásai alapján a zsűri a pályaművet III. díjban részesítette.