Épülettervek/Középület

Pestszentimre Óvodacentrum építészeti tervpályázat - Stúdió A4 Iroda Kft.

2010.07.21. 10:12

Részletesen bemutatjuk a Stúdió A4 Iroda Kft. által benyújtott pályaművet.

Projekt neve: Pestszentimre Óvodacentrum
Vezető tervező: Kendik Géza
Építész munkatársak: Maza Orsolya, Vilics Árpád, Papp Zoltán Tibor
Fotó: Erdélyi Mónika
Generáltervező: Stúdió A4 Iroda Kft.
Tervezés éve: 2010.

 

 

 


A Bíráló Bizottság részletes véleménye:

A beépítés lineáris és pavilonos tömegek vegyítéséből áll elő. Meghatározóan a Podhorszky utca felé zár az épület. A belső udvari szárnyat a foglalkoztatók alkotják, melyek saját kertrésszel rendelkeznek. Ennek az eredménye, hogy a helyszínrajz szinte felparcellázott képet mutat és erős koncepcionális felvetést, jelez. Mintha egy pavilon egy otthont adó családi ház lenne, saját kerttel. Az udvarok rétegvonalas terepjátéka jó ötlet.
Az anyaghasználat és a monitorszerű nyílások modern skandináv ízűek és nagyon maiak. Kérdéses ezek mennyire adekvátak ebben a környezetben.
A földszint és az emelet szinte megfelelnek egymásnak. A felső foglalkoztatóból rámpán lehet közvetlenül lejutni a kertbe.
A három fő funkciónak három külön bejárata van, szelektíven megközelíthetők a belső közlekedőből is.
A terv vonzó, ötletdús, barátságos atmoszférával bír, melyet a tehetséges grafikai előadásmód is nagyban segít. Megfelelően ingergazdag úgy, hogy megmarad egy józanul valóságos építészet mellett.
Az óvodai karakternek megfelelő megfogalmazású, valószínűsíthetően a gyerekek számára is szerethető környezetet teremtve.