Épülettervek/Lakóépület

Pilleco Projekt - Modern papírbeton otthon

2011.12.14. 11:48

Képzeljünk el egy olyan családi házat, amely homogén épületburokkal rendelkezik, az építőelemek egyben a végleges felületképzést is megadják, az egyenletes hőérzetet és a temperálást pedig a szerkezet légréseiben áramló levegő biztosítja. Ez a Pilleco projekt, a hulladék papírt felhasználó építési rendszer - Nagy Tamás, a Vízió Építész Műhely tervezőjének innovatív fejlesztése -, amely a Holcim Awards pályázatán is szerepelt.

Kulcsfontosságú műszaki alapadatok

A bemutatott építési rendszer háromféle papíralapú építőanyagot használ: 1. tartószerkezet (1200 kg/m3, C20/25 nyomószilárdsággal), 2. külső oldali hőszigetelés (λ=0,06 W/mK), 3. belső oldali hőtároló falazat.

Felhasznált anyagok és gyártástechnológia

A kifejlesztett építőanyag fő jellemzője a hulladék papírból előállított cellulóz alapú „massza”, amelyhez adalékanyagok hozzáadásával különböző tulajdonságú építőanyag állítható elő. Így az adalékok összetételének változtatásával előállíthatunk akár tartószerkezeti, akár hőszigetelő anyagokat is. A gyártási technológia hasonlatos a betontechnológiához, hideg gyártással, keverőgépekkel, sablonokkal történik.

Projekt leírás

Az új rendszer alapgondolata egy olyan építési rendszer és anyag kifejlesztése volt, amely a múlt építészetét alapul véve, a jelenlegi építési technológiákat szem előtt tartva olyan rendszert alkot, hogy minél kevesebb anyaggal és munkafolyamattal tudjunk korunk követelményeihez igazodó, a környezet számára is jó minőségű épületet létrehozni.

Első és talán legfontosabb célkitűzésünk egy olyan, műszakilag tökéletes „doboz” kialakítása volt, mely a mai kor, a környezettudatos építés, és nem utolsó sorban a tulajdonosok számára olcsón, gyorsan felépíthető épületet eredményez. A fenntartási költség az átlagos felhasználót figyelembe véve elenyésző, végcélunk a teljesen önfenntartó házak létrehozása.

Második fő szempont volt, hogy a műszakilag tökéletes „dobozt” a tulajdonos ízlésének, hangulatának, belső énjének megfelelően öltöztethessük fel, így ugyanazon alaprajzú épület lehet minimál, mediterrán, vagy akár angol stílusú is.
A tervezés harmadik fontos célkitűzése volt a tulajdonos számára a pénzügyi finanszírozhatóság. Minden egyes épületnek fix, tervezhető költsége van. Az általunk tervezett épületrendszer kifejlesztése a fenti gondolatkörre épült; néhány, számítások alapján kialakított építőelemből és jellemzően egy anyagból készül.

Építési rendszer

Az építési rendszert egy magyarországi - erdőkertesi - mintaprojekten keresztül kívánjuk bemutatni. Ez egy 83 m2 alapterületű, földszintes családi ház, amelynek minden eleme a tervezett építőanyagból és rendszerből áll.Az építőanyag pozitív tulajdonságait fokozza az építőanyagra tervezett építési rendszer, amelynek alapgondolata, hogy az 1. számú elemmel készítjük az épület teljes teherhordó és hőszigetelő rendszerét. Ugyanaz a modulelem kerül a padlóra, amelyik a falra és a mennyezetre is. A modulelemek hidrofób hatásúak, így külön vízszigetelést nem igényel az épület.

A rendszer 2. számú eleme a belső oldali burkolat, amely végleges felülettel készül. Ez az építőelem kerül a padlóra és a mennyezetre is, oly módon, hogy 10 cm-es légrés alakul ki a tartószerkezet és a belső felület között. Ebben a légrésben építjük ki a ház teljes gépészetét és elektromos hálózatát. A fűtést-hűtést a légrés hőmérsékletének szabályozásával oldjuk meg.Elmondhatjuk, hogy a belső levegővel érintkező felület teljes egészében homogén szerkezetű, így a belső hőérzet minden felületen egyforma. A kivitelezés nagy része szárazépítéssel történik; kivételt képez az öntött, rácsos tartószerkezet. Az építőelemek kialakítása nem igényel utólagos felületképzést, minden elem végleges felülettel készül, így nem szükséges annak vakolása, glettelése, sőt még burkolása sem. Az igényeknek megfelelően az építőelemek felülete akár kő hatású is lehet, vizes helyiségekben pedig vízhatlan felület kialakítására is alkalmas.