Épületek/Lakóépület

A passzív pozitívuma — Családi ház Pismányon

2020.01.13. 07:56

Kátai Éva első passzívházát még a válság utáni években kezdte el tervezni a szentendrei Pismányra. A típus azóta fokozatosan épül be a köztudatba, a tervező pedig a kezdeti vonakodást követő pozitív tervezési élményéről számol be most az Építészfórumon.


A Pismány déli lejtőjén álló családi ház minősített passzívház. Alacsony energiafelhasználású, kiváló hőszigetelésű és légzárású, hőhídmentes épület, fosszilis energiahordozók felhasználása nélküli, megújuló energiaforrásokat hasznosító hőellátással, hővisszanyerős komfort-szellőztető rendszerrel.

Az építtető házaspár modern, lapostetős épületet szeretett volna, a programot közösen állítottuk össze. Teljes volt a bizalom, hiszen családtag vagyok. Az elképzelésük az volt, hogy minősített passzívház legyen az épület, melytől eleinte kissé vonakodtam azon előítéletek miatt, amelyek akkoriban még körüllengték a passzívházakat. Egy eredménytelen lebeszélési kísérlet után így a Passivhaus Institut képzésének elvégzése következett számomra, majd nyílt napok, és közös épületlátogatások után engem is meggyőzött a passzívház koncepciója. Akkoriban, a gazdasági válságból kifelé haladva, nagy volt az érdeklődés a típus iránt. Mostanra, úgy érzem, kicsit alábbhagyott az építtetői lelkesedés. Szerencsére ma már előírás az alacsony energiaigényű épületek építése, ezek viszont még mindig nem felelnek meg a szigorúbb passzívház követelményrendszernek. Számunkra a PH Zertifikat megszerzése a tervezés és kivitelezés minőségének garanciáját jelentette.

A kétszintes épület terepre illesztését szinteltolással sikerült megoldani. A termikus épületburkon kívülre került az épület tömegébe integrált, terepszint alatti egyállásos garázs és a gépészeti helyiség. A földszinti előtérből nyílik a kertkapcsolatos nappali-konyha-étkező együttes.Fél szinttel feljebb, a garázs felett egy vendégszoba és a hozzá kapcsolódó vizesblokk, valamint a háztartási helyiség található. A nappali terület feletti szinten három hálószoba és két fürdő kapott helyet. A szülői hálóhoz és a vendégszobához erkélyek kapcsolódnak, az emeleten, a gyerekszobák között, a szint súlypontjába pedig egy nagy teraszt terveztem. Szerencsés, hogy a ház egy déli lejtőn épülhetett fel, így a kilátás felé forduló szobák ideális tájolásúak lehetnek. A napsugárzásból származó energiát hasznosítandó ezek a déli és keleti homlokzati felületek jobban nyitottak lettek. Tömörebb, csak kisméretű ablakokkal ellátott az északi homlokzat, ezért kerültek oda a fürdők, valamint a konyha helyisége.A geometrikus formákból megkomponált épület fő homlokzati felületei fehér színűek, vakoltak. A tömeg szigorúságát az erkélyek, és a teraszok színes borításai oldják. A szerelt burkolatok alkalmazásával sikerült ezeket az átmeneti tereket funkcionálisan és vizuálisan is a lakószobákhoz kapcsolni. A nagy üvegfelületek elé tolóárnyékolók kerültek a nyári túlmelegedés megelőzésére.

A szabályozási mutatóknak való megfelelés nagy kihívást jelentett. A tervek előminősítési és a kivitelezés minősítési folyamata során ugyan előfordultak váratlan helyzetek, mégis, a tervezés összességében átlagos összetettségű feladat volt. Azt gondolom, hogy a passzívház koncepció melletti kulcsfontosságú érv az, hogy egy épület az elkészülte pillanatában  így nem válik rögtön korszerűtlenné. Ha egy ház gépészetileg és elektromos szempontból nem kényelmes és nem költséghatékony, hiába az építészeti minőség, soha nem lesz benne jó lakni.

 

 

 

 

 

 

szerk.: P.V.