Épülettervek/Hallgatói terv

PontOn Kajak-Kenu Központ - Bodó Katalin Zsanett diplomaterve

2020.09.30. 16:58

Funkcionális rend és racionalitás jellemzi Bodó Katalin Zsanett tervezési programját, aki diplomamunkájában egy kajak-kenu központot tervezett a Népszigetre. A térszerkezet átláthatóságával egy semleges határt teremt a környezet és a személyes tér között.

Építészeti leírás: Érkezéskor az épületkomplexum egységében a távolság is közrejátszik, a tájban feloldódó atmoszférikusság és területrendezés kontextussá válik. Az épület fegyelmezettsége, strukturáltsága és a kert dinamikussága egyensúlyt teremt. Az épület már megjelenésében is tükrözi a funkcionális rendet, a tervezési programot racionalitás jellemzi, a két fő funkció is elkülönülve jelenik meg, a fogadó épület és a hajótároló, majd az általuk közrefogott belsőudvar, és a Dunára való rálátás ellensúlyozza a tömeg monumentalitását, ezzel ráerősítve a materiális és természeti tér kapcsolatára, a belső világra való összpontosításra, harmóniára. A főhomlokzat mindkét épületrésznél szögtöréssel, egy nyugalmat sugárzó ölelő gesztussal vezeti végig a látogatókat a belső gyalogos zónán át az öbölbe. A két épületrész tetőszerkezetének összekötése, végigvezetése adja a vizuális egységet, egyfajta középület jelleget, és mindeközben a hajótároló feletti tetőrész meglebegtetésével szimbolizálva a hajók vízre emelésének pillanatát.

A térszerkezet átláthatóságával egy semleges határt teremt a környezet és a személyestér között, így a környezet szerves részévé válik. A főépület betekintést adó, transzparens, rejtett, lizénás, strukturális függönyfal homlokzata felé haladva megérkezünk az épület főbejáratához, az első kapcsolattartási ponthoz, ahol egy átmeneti tér összeköt minket a természeti környezettel.

A közösségi tér, egy belső tágas tér, amely lobby, teakonyha és higiéniai részekből áll össze, ezzel kellemes helyet biztosítva sportolóknak és a rájuk várakozók számára. A lobbyból egyaránt elérhető a belső udvar, a tiszta és utcai cipős közlekedő. Az utóbbi az udvari homlokzatra került, így az udvarról a kültéri edzések után tudjuk megközelíteni a személyzeti, sportolói öltözőket és a medenceteret. Ez a nyári időszakban nem a vízi edzések színtereként funkcionál, hanem azt lefedve átalakul egy többcélú edzőteremmé, melyet a végigfutó tolóajtókkal, a kültéri edzőparkkal együttesen használhatják szabadsúlyos és köredzésekhez a sportolók a fittness teremmel kiegészítve. A tiszta cipős közlekedő a közbenső sávra lett szerkesztve, amelyből az üzemeltetési egységek, a fittness terem, az edzői iroda, masszázs, gyógytorna terem és diagnosztkiai helyiség nyílik, utobbi a terheléses vizsgálatok helyszíne. Ezek a funkciók koncentrációt, elmélyülést igényelnek, így ezeket a tereket a visszahúzódó nyugalom és a tökéletességre való törekvés kettőssége jellemzi.

Környezettudatos építészet: A környezettudatos és fenntartható épület működését többféleképpen közelítettem meg, a felhasznált anyagok és technológiák, majd a megújuló energiák tekintetében.

Cobiax födém: 100%-ban újrahasznosított műanyag, ökológiai lábnyoma 22%-kal kisebb, mint a hagyományos vasbeton szerkezeté, 35%-kal kevesebb a transzport beton igénye, bontás után is környezetbarát hulladéknak minősül.

Függönyfal: hőtechnikai követelményeket felül múlja, így gazdaságos üzemeltetést biztosít.

Függönyfalba integrált Panelite napelem/árnyékoló: elektromos áramot állít elő a napsugárzás segítségével, miközben az épületszerkezet részét is képezi, és ezt kiegészítve az árnyékolást is biztosítja.

PIR hőszigetelés: átlagos hőszigetelő anyagoknál majdnem kétszer jobb, és a táblák körben speciális horonnyal vannak ellátva, ezzel biztosítva hőhídmentesen kapcsolódást, 50 éves periódus alatt 6,35 kg CO2-t takarít meg, tűz esetén nem csepegve ég, nem olvad, nem parázslik, nem korhad, nem penészedik.

Forbo linóleum: lenolaj, gyanta, mészkőpor, parafa- és falisztből állítják elő; pépjét jutaszövetre (haszonnövény) préselik, amit festékanyagokkal színeznek; 97%-ban természetes alapanyagokból készül, 70%-ban felújítható, 43%-ban újrahasznosítható, további előnye, hogy csúszásmentes, és bakteriosztatikus felülettel rendelkezik.

Víz-víz hőszivattyú: a hőforrást a felszín alatti vizek, talajvíz biztosítja, a terület természeti adottságai miatt ezt választottam a hűtés-fűtés és a használati melegvíz előállításához.

Napenergia: a napelemek által termelt áram azonnal felhasználható, de a felesleges energia a hálózatba is táplálható.

Akadálymentesség : Az épület belső akadálymentes, nincsenek szintkülönbségek, a tájékozódást segítik az átlátható térkapcsolatok, feliratok, szimbólumok, piktogramok, formák, fények, anyagok, színek. Az öltözők és mosdók is akadálymentesek. A kültéri edzések nem megoldottak biztonság szempontjából, a telek adottságai, a partszakasz meredeksége és a változó vízállás miatt, a parasportolók vízre jutását közösségileg szokták megoldani, általánosságban a klubbokban, kézben viszik le, és helyezik a hajóikba őket. Ezek néha parahajók, de jellemzőbb a speciális ülés kialakítás, ami teljesen egyénre szabott, a testi fogyatékosság milyenségét és mértékét figyelembevéve készül el.

Bodó Katalin Zsanett