Programok

„Praesens perfectum” – Emlékek Török Ferenc munkáiból

2022.08.31. 10:12

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar építész és egyetemi tanár munkái kerülnek kiállításra a MÉSZ Kós Károly termében az Ars Sacra Fesztivál keretein belül.

Templomok

"Számomra a templomok építése csodálatos élmények és találkozások sorozata volt, megtapasztalhattam közösségek megerősödését vagy épp kialakulását, ahogy az Isten háza egyre magasodott.
A templomépítés közös társadalmi munka volt, amely egyben egyfajta ideológiai szembenállást is jelentett. A hívő közösség nemcsak a liturgiában vált eggyé, hanem a templom építésében is. Az
emberek magatartása sok esetben a rejtőzködő hit csodálatos megnyilvánulásait hozta felszínre: találkozásokat, amelyek örökre emlékezetesek maradnak számomra."

Rajzok

"Pályám egész folyamán a rajz mindig közel állt hozzám, hisz a rajz a tervező építészet kifejező nyelvezete, miként az írónak az anyanyelv. A rajz a megismerés legfontosabb eszköze. A látványt nem csupán formailag rögzíti, hanem feltárja környezeti összefüggéseit, rendezi gondolatainkat, fejleszti látásmódunkat. „A látás a lélek szeme" – mondja Platon. A perspektivikus ábrázolás pedig a szemünket létünk középpontjába helyezi."

A kiállítást megnyitja Varga János, a Bécsi Collegium Pazmanianum rektora, a megnyitó utáni kerekasztal-beszélgetés házigazdája pedig Krizsán András, MÉSZ elnök.

Meghívott vendégek: Balázs Mihály, Keresztes Szilárd, Major György, Ripszám János, U. Nagy Gábor, Winkler Barnabás

A kiállítás a XVI. Ars Sacra Fesztivál keretén belül valósul meg.