Épületek/Középület

Prestige Hotel - egy megkopott Hild palota méltó újjáéledése

2015.06.09. 14:33

A Dunához közeli csendes Vigyázó Ferenc utcában áll Hild József egy kései, koraeklektikus, eredetileg lakóháznak épült épülete, melynek állaga idővel erőteljesen leromlott, méltó felújítása pedig sokáig várattatott magára. Bolyó Ágnes és Hegedüs Péter tervei alapján nemrég Prestige Hotel Budapestté alakult át. Bán Dávid írása, Erdélyi Gábor képei. 

A Hild József tervei alapján épült koraeklektikus belvárosi lakóház sorsa az utóbbi jó pár évben igen hányattatott volt. A Hild kései munkásságából való épületet a szomszéd, műemlék házzal együtt a - KÉSZ Kft. Porcsalmi Zoltán felelős tervező irányításával - elegáns függőfolyosós lakóházzá kívánta alakítani oly módon, hogy a homlokzati taraktus megtartásával egy új vasbeton szerkezetű belső udvar épült volna. Az épület átépítése a szerkezetkész állapot elkészültével azonban évekkel ezelőtt leállt. Több év várakozás után új tulajdonos vette meg, hogy épületből szállodát alakítson ki, majd a Petur Stúdió Bt-t, Bolyó Ágnes és Hegedüs Péter építésztervezőt bízta meg azzal, hogy a szerkezetkész épületbe egy 82-86 szobás, négy csillag+superior szállodát tervezzen, külső vendégforgalomra is alkalmas konyha-étterem és rendezvényterem funkciókkal. A Petur Stúdió és a megrendelő kapcsolata nem új keletű, hiszen szintén Hegedűs Péter tervezte a cég budapesti zászlóshajójának számító, a korabeli Hungaria Fürdőt romjaiból újjáélesztő, számos díjban – így a 2010-es Média Építészeti Díjában – részesült Dohány utcai Continental Hotelt.

[imagelist|imgid=|name=xfz7b0316.jpg|title=-]

A tervezés és kivitelezés során műszaki szempontból elsődleges volt, hogy az új szerkezeteket a lehető legkevesebb bontással, átalakítással megtartható legyen. Funkcionálisan a szálloda színvonala megkívánta, hogy a függőfolyosós közlekedőrendszer helyett a szobák hátulról legyenek megközelíthetőek. Az építtető az eleganciát kihangsúlyozó steril megoldás mellett döntött, ami végül az emeleti belsőépítészeti kialakításokat is meghatározza. Sáfrány Csilla és Bagyinszkiné Kiss Tünde által tervezett vintage stílust a modernitással, a klasszikus békebeli eleganciát és a legújabb technikai vívmányokat kiválóan ötvözik a szálloda 85 szobájában. Vörös Virág a járófelületek kialakításában gránitot és tölgy parkettát, a falfelületeken pedig textilt és selyemtapétát használta.

[imagelist|imgid=|name=fz7b9979.jpg|title=-]

A megmaradt függőfolyosó akusztikai és vizuális átmenetet képez a szobák és a lobby tér között. A tervezők az építészeti kialakításnál a zárt terek ellensúlyozására, a lehető legtöbb transzparenciára törekedtek. Így például az üveglifteket is úgy alakították ki, hogy azon keresztül az utcáról a recepcióig átlátható legyen az épület, üvegezett lett a lobby-étterem előtér kapcsolata is, a liftekből és lift előtereiből feltárulkozik maga a lobby tere, a felülvilágítón keresztül pedig az ég felé nyitott az épület.

[imagelist|imgid=|name=prestige-hotel-metszet.jpg|title=-]

A külső architektúra, az épület tömege Hild Jószef-Zofhal Lőrincz tervei alapján, majd a Porcsalmi Zoltán tervezte és a műemlékvédelemmel egyeztetett felújításával adott volt. Ezen Bor Ferenc művészettörténésszel és Vinkovits Zsuzsanna műemlék-felügyelővel egyeztetve a tervezők néhány ponton módosítottak, így a vakolat struktúrája simított és más színű lett, valamint – a műemléki kapu kivételével – változtak a földszinti nyílászárók és lecserélték a lábazatot is. Az utcai traktus terei eredetiek. Ezek átmenetet képeznek az új belső terek felé, ahol letisztítva megjelennek a korra jellemző formák és szerkezetek. Maga az épület energia-tudatos szemlélettel készült, fosszilis energiahordozó nincs beépítve, a szellőzőrendszer teljes körű hővisszanyerős módszerrel működik. Az épület alá, 3 szinten 60 gépkocsi fogadására alkalmas mélygarázs került.

[imagelist|imgid=|name=fz7b9610.jpg|title=-]

Az építkezés elindulását követően egy sajnálatos esemény, az egyik projektvezető tragikus balesete árnyékolta be a kivitelezést. Komolyabb nehézséget jelentett még, hogy a közel kész állapotú épületbe a konyha-étterem üzemeltetőjeként belépett Michelin csillagot fialó Ráday utcai Costes új márkatagjaként nyíló Costes Downtown étterem az eredetihez képest megduplázódott terület-, légtechnikai-, és energia igénnyel állt elő.

[imagelist|imgid=|name=fz7b9924.jpg|title=-]

Az elkészült, visszafogottan elegáns szálloda a tehetősebb vendégkörre épít, de nem konkurál a környéken található ötcsillagos szállodákkal. Megnyitásával méltó módon menekült meg egy belvárosi Hild palota.

Bán Dávid