Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Prospektusnyomda Veszprémben

2008.02.28. 11:55

Építész:
Kovács Zsolt György, okl. építészmérnök, vezető tervező
Beránková Jana okl. építészmérnök

Részlet a műszaki leírásból:

 

 

Előzmények:
2005. nyarán a veszprémi Prospektus Kft. meghívásos tervpályázatot írt ki új nyomdaüzemének tervezésére. A pályázatot cégünk nyerte meg, és így a tervezésre is megbízást kapott.

A beépítés ismertetése:
A tervezett nyomda épülete Veszprémben a Déli Intézményterületen, a Tartu utcában található. Az épület üzemi szintje mélyebben fekszik, mint az előtte elhaladó utca. Így az emeleten lévő termelés-irányítás szintje az épület elé tervezett parkolóból előlépcsőn keresztül közvetlenül megközelíthető. Az épület úgy helyezkedik el a telken, hogy az üzemi részt az északkeleti oldalán egy 1000 m2-es épületrésszel lehet majd bővíteni.

 

 

Funkcionális elrendezés:
Termelésirányítás - Irodai szint:
A főbejárat a Tartu utca felöli északnyugati homlokzaton helyezkedik el. A beérkező ügyfél előlépcsőn keresztül, a nyomda emblémáját mintázó színes plexi logó mellett érkezik az előtérbe. Itt található a recepció, ahol fogadják és eligazítják. Az előtér egyik oldala üvegfallal nyílik az emeletes épületrész és az üzemcsarnok között zöld szigetként megjelenő átriumra.

Az előtérhez kapcsolódó ügyfélfogadó tér bővületeként üvegfallal elválasztva kerültek kialakításra az irodák és a tárgyalók. Ezek a helyiségek a főhomlokzatra nyílnak.
Ezen a szinten kapott helyet a formatervezési stúdió is, mely közvetlen kapcsolatban van a termékmenedzserekkel és az alatta lévő szinten a lemezkészítő részleggel. A két szintet ötkarú lépcső köti össze.

 

 

A főbejárattól jobbra nagyobb méretű tárgyaló helyezkedik el. Az üzemi dolgozók a porta melletti bejáraton az épület délnyugati sarkán érkeznek a munkahelyükre. Az emeleten lévő étkezőhöz kapcsolódik egy loggia, amely szimmetrikusan megismétlődik a formatervezési részleg oldalán is.

Üzemi terület - Üzemi szint:
A kötészet és a hozzá kapcsolódó készáru raktár a délnyugati, a nagymennyiségű hőt termelő gépterem az északnyugati oldalon található. Ehhez közvetlenül kapcsolódik a papírraktár és a formakészítés lemezkészítő részlege.

 

 

Homlokzatképzés:
Az eredeti elképzelés alapján a homlokzat burkolatát festett ezüstszínű szinusz hullámlemez, valamint áttetsző opál színű PVC hullámlemez képezte volna. A két anyag méteres vízszintes sávokban váltakozva került volna beépítésre. A Megrendelő azonban megváltoztatta az eredeti elképzelést. Hangsúlyozni kívánta az épület megjelenésével, hogy épületében színes prospektusokat nyomtatnak. Ezért a homlokzatok áttervezésre kerültek. Homlokzatburkolatként maradt a festett ezüstszínű szinusz hullámlemez. A hullámlemez táblák toldásainál a nyomda logójának színeire utaló függőleges színes hullámlemez csíkok kerültek beépítésre szabályos kiosztással.

Az Új Prospektus Nyomda kivitelezése 2006 augusztusában fejeződött be.

Kovács Zsolt György építész
fotók: Kovács Dávid


Építtető: PROSPEKTUS Kft.

Építész és generáltervező: Veszprémi Építész Műhely Építészeti-és Formatervező BT
Építész:
Kovács Zsolt György, okl. építészmérnök, vezető tervező
Beránková Jana okl. építészmérnök
Építész munkatárs: Tóth Árpád
Szerkezettervező: Szabó Imre - Traverz 50 Kft.
Szigetelési szakmérnök: Zádor Oszkár - ISO-Média Mérnökiroda Kft.
Épületgépész tervező: Cseresznyés Béla - Topterv 50 Kft.
Elektromos tervező: Csóka Sándor
Viziközmű tervező: Petrovai Péter - Vakondterv Bt.
Geodézia és úttervezés: Ferenczi Marianna - Geoplaner Kft.
Kertészeti terv: Balogh Ágnes
Munkavédelmi terv: Szurmai Zoltán - Szurmai és Kurali Mérnöki Iroda KFT.
Környzetvédelmi terv: Nagy Ferenc - DataBridge Mérnöki Szolgáltató Kft.
Költségvetés: Nemes András - Proktor Kft.
Kivitelező: Strabag Zrt. Székesfehérvár
Bonyolító: I-Quadrát Kft.