Épületek/Irodaépület

Puhl Antal Építész Irodája Kft. műteremháza, Szentendre

2005.04.28. 13:04

Tervező: Puhl Antal Építész Irodája Kft.

Építészeti leírás

Az Angyal utca Szentendrén, a Szamárhegyen található. Az épület érdekessége, hogy két épületből állt, egy lakóépületből és egy gazdasági épületből. Ezt a volt kovácsműhelyt és az L alakú lakóépületet az eredeti tulajdonos egy fedél alá hozta. Ezen az állapoton az 1997-es átalakítás sem változtatott.Az épület az Angyal utca felöl földszintes, míg az udvar egy szinttel lejjebb van, és ezt egy magas támfal fogja meg. Az udvar szintjén egy második földszint van, mely az Angyal utca felől nézve pinceszint. Ennek a szintnek ugyanis a hátsó fala végig a földdel érintkezik. Az épület magastetős, egy része bakdúcos, míg a másik része állószékes.

Az átalakítást illetve felújítását alapvetően két dolog indokolta. Az eltelt öt év alatt kikristályosodott a műterem működésének szükséges legoptimálisabb funkcionális elrendezése. Az öt évvel ezelőtti gyors építési kényszerből adódó építési hibák és felhasznált, olcsó anyagok elhasználódása egyaránt megérlelte a helyzetet egy alapvető felújításra. Ez összességében szerkezeti és gépészeti felújítást is jelent, s szándékunkban áll, hogy az épület a Szamárhegyen még esztétikusabb formában jelenjen meg.

A jelenlegi állapot
Az Angyal utca felől van a ház bejárata. Ezen a szinten alakult ki a műterem. Az előteréből egy fogadó-tárgyaló nyílik, a volt lakószárnyban pedig a műterem. A felső szintnek külön mosdója van, WC-vel. Az udvar szintjére két lépcsővel lehet lejutni. Az egyik a tárgyalóhoz vezet, melyben paravánfallal leválasztva helyet kapott a teakonyha is. A másik lépcsőn lehet lejutni az alsó szinti irodahelyiségekbe. Ezen a szinten is van külön WC-mosdó. A háznak van még egy felújított, valószínűleg más irányokban lefalazott borospincéje, mely az átalakítás következtében a belső térből nyílik. 
Az épület külső megjelenése
Mint az első átalakításnál, úgy most is fontosnak tartottuk, hogy az épületen látszódjon, hogy két részből áll, egy lakóépületből és egy kiszolgáló gazdasági épületből. A két épületet egy olyan L alakú ”paravánnal” kötöttük össze, mely a mögöttes funkciót is tükrözi. Az eresz alatt beépített lépcsőnek, fa burkolatú tornáca van. A ”kis” ház előtti beépítés kőburkolata a mögöttes pince funkciót, illetve az eredet tornác funkciót sugallja.

A ”lakóház” város felőli, keleti homlokzatán egy nagy üvegezett bejáratot terveztünk, mely kiemelt homlokzati keretet kapott, így erősítve a homlokzat ”magtár” arányú megjelenését. Az épület törtfehér színű, a tetőszerkezet felújítása után az eredeti hódfarkú, illetve sajtolt cserép került vissza.

szerző: Puhl Antal Építész Irodája Kft. (szöveg+kép)

 


Puhl Antal Építész Irodája Kft Műteremháza - Szentendre, Angyal u. 3.

Építész vezető tervező: Dajka Péter
Építész konzulens: Puhl Antal DLA Ybl-díjas építész
Statika: Hampl Róbert
Gépészet: Oltvai András - OGS
Elektromosság: Ivanics Zoltán - PROVILL