Programok

PULSE OSTRAVA – Nemzetközi építészeti és design fesztivál

2024.04.19. 15:19

Május 2-án és 3-án, a csehországi Ostravában kerül megrendezésre Közép-Európa legnagyobb építészeti, belsőépítészeti és design konferenciája, a PULSE OSTRAVA, ahol előadások, beszélgetések, kiállítások várják a három terület valamelyikén dolgozó szakembereket. Szó lesz biofília designról, arról, hogyan alakítja át a tervezést a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság, egy kiállításon pedig a 2023-ban a régióban született legjobb alkotásokkal is megismerkedhetünk. 

 

A PULSE a közép-európai régió öt országában (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Ausztria) tevékenykedő építészek, belsőépítészek és formatervezők, és a körülöttük dolgozó iparági szakemberek közös platformja. Egy találkozási pont, amely konferenciák, beszélgetések, networking események szervezésével hozza össze a szakma különböző területekről érkező képviselőit – az alkotókat, a fejlesztőket, az üzlet és a tudomány képviselőit, valamint a politikai szereplőket –, hogy megosszák egymással jövőképüket, és megvitassák a szakmával kapcsolatos legfrissebb fejleményeket. 

Május 2-án a formatervezésé és a belsőépítészeté lesz a főszerep. Egész napos előadások járják körül a kérdést, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek a szakemberek jelenleg a közép-európai régióban. 

Elsőként a világhírű tervező, Arik Levy osztja meg a globális, valamint a közép-európai régió gyártóival való együttműködésben szerzett tapasztalatait. Később az építészet pszichológia képviselője, Michal Matlon tart előadást az emberközpontú, tudományos alapokon nyugvó építészetről és várostervezésről a biofília design összefüggésében. 

Május 3-án a kortárs építészet és ingatlanfejlesztés régióbeli problémáiról szólnak az előadások. A szaúd-arábiai NEOM projekten dolgozó cseh szakemberek a virtuális valóság jelentőségéről és jövőjéről beszélnek az építészet és a tervezés összefüggésében, majd Daniel Libeskind, a World Trade Centre újjáépítésére kiírt tervpályázat győztese és a berlini Zsidó Múzeum tervezője tart előadást.

Egy kiállításon megtekinthetjük a cseh neofuturista építész Jan Kaplický stúdiójának valósághű replikáját, ahol a könyvtárába is betekintést nyerhetünk, de egy külön teremben rajzaival és modelljeivel is megismerkedhetünk. Emellett a PULSE válogatásában tekinthejük meg 2023 legkiemelkedőbb alkotásait a régióban, és arról is képet kaphatunk, hogy hogyan alakítja át a virtuális valóság és a mesterséges intelligencia az építészetet és a formatervezést. Az esemény a PULSE Awards shortlistre került pályaműveinek bejelentésével zárul. 

Részletes program az esemény web- és Facebook-oldalán.