Helyek

Québec: egy kis Európa Amerikában (1. rész)

2007.02.23. 11:59

Québec városa volt a legelső jelentős, időközben nagyvárossá fejlődött település a mai Kanada területén. Ez az egyetlen észak-amerikai település, melynek központját várfal veszi körül, ami az indiánoktól és az angoloktól volt hivatott megvédeni egykori lakóit.
Poncsák Sándor beszámolója

Bár gyerekkoromban sokáig kacérkodtam az építésszé válás gondolatával, végül vegyészmérnök lettem, építészeti szempontból tehát csak amatőr. Ennek ellenére mindig is érdekeltek a szép házak, legyen az új vagy régi. 11 éve vetett el a sors Kanada keleti partjára, ahol jelenleg is kutatóként dolgozom. Jelenlegi szakterületem némileg kapcsolódik az építészethez, mivel a faanyag hőkezelésének optimalizásán dolgozom. Az ily módon átalakított fa sokkal tartósabb, mind a gombáknak, mind a víznek jobban ellenáll akár kültéri alkalmazás esetén is, anélkül, hogy mérgező kémiai anyagokkal lenne bevonva. Emellett a kezelt fa színe is sokkal sötétebb, és ez nem csak az anyag felszínére igaz.

Szerencsére munkámnak köszönhetően gyakran utazom és emellett rendszeresen járok haza, Magyarországra is. Minden esetben igyekszek egy kis időt szakítani a meglátogatott helyen való bóklászásra, sőt néha még az interneten előre kinézett, érdekes épület megkeresésére és személyes megtekintésére is. Rendszeres olvasója vagyok már évek óta az Építészfórumnak és a szerkesztők bátorítására elhatároztam, hogy észak-amerikai élményeimet, képeimet megosztom a fórum más kedves olvasójával is. Ennek keretében elsőként kedvenc itteni városomat, az Óvilágra erősen emlékeztető Québec-et szeretném bemutatni két részben, a magam "amatőr" módján.

 

 
 

Québec városa volt a legelső jelentős, időközben nagyvárossá fejlődött település a mai Kanada területén. Francia telepesek alapították 1608-ban a St-Lőrinc folyó partján. Ennek megfelelően az első folyóparti kőépületek az akkori Franciaországot idézik. A nagy bőségben található fa azonban gyorsan felváltotta a követ, mint építőanyagot, bár a borítás továbbra is gyakran tégla illetve kő maradt.

 

Az első házak: Quartier petit Champlain

 
 

Ez az egyetlen észak-amerikai település, amely központját várfal veszi körül, mely az indiánoktól és az angoloktól volt hivatott megvédeni egykori lakóit.

 

Várfal
 


Mivel Québec az azonos nevű tartomány fővárosa is egyben, itt található a tartományi parlament, amely szintén az európai építészet stílusjegyeit hordozza.

 

Tartományi Parlament
 


A 600 ezres város legjellegzetesebb épülete azonban mégsem ez, hanem a mind a mai napig luxusszállodaként üzemelő Chateau Frontenac. A francia kastélyokat utánzó monumentális épület a transz-kanadai vasútvonal minden jelentősebb állomásához tervezett hotellánc québec-i egységeként épült a Szent-Lőrinc folyót övező dombok egyikén.

 

Chateau Frontenac
 


Említést érdemel még az impozáns városháza is.

 

Hotel de ville – Városháza
 
 

Hangulatos, az Óvilág településeire emlékeztető kanyargós utcáival és éttermeivel Québec rengeteg kanadai és amerikai túristát vonz, akik nem tudnak vagy nem akarnak egy drága európai útra költeni vagy szeretnek a téli sportoknak hódolni.

 

 
quebeci utcák
 
 

Carnaval d’hiver, château de glace – Téli karnevál, jégpalota

 

szöveg és képek: Poncsák Sándor