Fenntarthatóság

Rácáfol-e a fanyalgókra Calatrava új londoni épülete?

2017.02.28. 15:30

A hazájában is egyre többet támadott nemzetközi hírű spanyolországi (valenciai születésű) építész, Santiago Calatrava a hónap elején tette közzé látványterveit első londoni megbízásáról, a Peninsula Place-ről, amelynek becsült költsége eléri az egymilliárd fontot (1,162 milliárd eurót).

A 8,4 milliárd fontos (a hónap elején 9,838 milliárd eurót érő) városrendezési megaberuházást több nagy cég készíti elő a délkelet-londoni Greenwich-félszigeten - az O2 Aréna (közismertebb nevén Millennium Dome) koncertközpont közvetlen szomszédságába tervezik a hármas toronykomplexum megépítését. 130 ezer m²-es alapterülete magába foglal egy metróállomást és buszpályaudvart, egy mozit, egy színházat, a földszinten pedig kereskedelmi egységeken kívül bárokat és wellnessközpontot is. A három toronyépületében irodákat, szállodákat alakítanak ki, a tornyok közötti területet pedig 24 méter magasan kristálytetővel fedik, amely téli kertként fogadja majd a metróállomás utasait. Már a valenciai építész védjegyének számítanak az egyedi tervezésű hidak, tehát az ő feladata lesz a Temzétől odavezető gyalogoshíd megépítése is. Az övezetben elképzelt hét új negyedből az egyikben 800 apartman lesz, közülük 200 szociális lakás, és itt épül meg London első nagy filmstúdiója is.
Calatrava elmondta a sajtónak, hogy tervéhez mintául vette London gazdag építészeti örökségét, és a félsziget különleges földrajzát is. Ha más helyi cégek is támogatják a kínai-hongkongi építőipari cégóriás, a Knight Dragon cég elképzeléseit (például a SOM, a Marks Barfield, a DSDHA, az Alison Brocks és a Duggan Morris), Calatrava projektjén túl az elkövetkező néhány évben összesen 15 720 új lakás épülhet meg, illetve számos közszolgáltatással - többek között iskolákkal, egészségügyi és sportközpontokkal - bővülhet a London új kulturális központjának szánt terület. Calatrava különleges alakú hármas tornya ennek a területnek lenne a kapuja.
Sadiq Khan, a brit főváros pakisztáni származású és baloldali főpolgármestere az első tervek február eleji bemutatása után elmondta: bár büszke rá, hogy Calatrava Londont választotta első itteni tervezésének, nyugtalanul fogadták a június 23-án tartott népszavazás sikerét az EU-ból való kilépésről. Mindazonáltal az említett városrendezési terv szerinte azt bizonyítja, hogy a befektetők bizalma egyáltalán nem ingott meg a nagy-britanniai befektetések és az ide irányuló kereskedelem iránt, és London továbbra is képes tehetségeket vonzani az egész világból.
A tavaly június 23-ai népszavazás miatt nemcsak a polgármester és a teljes politikai osztály, valamint a gazdasági élet főbb szereplői aggódtak, hanem az építész szakmán belül is nyugtalanul várták az új fejleményeket, ahogy erről tavaly júliusban portálunk is írt. Sammy Lee, a Knight Dragon alelnöke azonban reméli, hogy az új beruházás nemcsak a londoniak, hanem a turisták új kedvelt célpontja is lesz. A Brexit ügyében még mindig nem egyértelmű a végkifejlet, ezért Calatrava ismét a támadások kereszttüzébe kerülhet, ha a munkálatok közben újra előkerülnek a régi kifogások, problémák.
Márpedig Calatravát részben jogosan bírálták néhány művének hiányosságai vagy rossz kivitelezés miatt, sőt több bírósági eljárás is indult ellene (Velencében, Oviedóban, Valenciában, vagy Bilbaóban), amelyek közül eddig csak kettő végződött elmarasztalásával, a többi esetben vagy peren kívül egyezett meg a felperesekkel, vagy ejtették ellene a vádakat. Ellenfelei és bírálói négy visszatérő indokot hoztak fel Calatrava ellen: túlzottak az építési költségek, magasak a karbantartási költségek, művei túlságosan hasonlítanak egymásra, illetve súlyos szerkezeti és funkcionális hiányosságokkal rendelkeznek.
Calatrava 2014 októberében, az El Paísnak adott interjúban reagált az őt ért vádakra, és többek között hangsúlyozta, hogy sose mérlegelte megrendelőinek politikai pártállását, és választási okokra vezeti vissza az ellene indított támadásokat. Mintegy erre válaszul Llátzer Moix, a legtekintélyesebb katalán lap, a La Vanguardia, jelenlegi igazgatóhelyettese tavaly októberben könyvet közölt, amelynek címe szabad fordításban „Nem ilyen Calatravát akartunk”. Ebben a katalán orgánum – országosan a harmadik legolvasottabb portál - volt építészeti újságírója főleg azt vetette az építész, építőmérnök és szobrász szemére, hogy a kelleténél jobban vonzódik az anyagiakhoz.

Mérget lehet venni rá, hogy Calatrava bírálói és ellenfelei árgus szemekkel fogják figyelni a Greenwich Place építésének sorsát, és a Brexit beláthatatlan következményei miatt még inkább ki lesz téve az említett támadásoknak.

Sobieski Tamás