Közélet, hírek

Rácz György emléktábla

2009.07.09. 04:54

A MÉSZ és a család kezdeményezésére domborműves emléktábla készül Rácz György építész, számos ipari és kommunális épület mellett a hódmezővásárhelyi műteremlakások és a mártélyi művésztelep tervezője emlékére.
Felhívás adománygyűjtésre

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a család kezdeményezésére domborműves emléktábla készül Rácz György építész, számos ipari és kommunális épület mellett a hódmezővásárhelyi műteremlakások és a mártélyi művésztelep tervezője emlékére.

Rácz György (1907-1989) építész, az 1929-ben megszülető magyar CIRPAC-csoport alapító tagja, a hazai modern építészet kezdeményezői közé tartozik. A háború után az 1948-ban alakuló MATI-ban folytatta pályáját – jórészt mezőgazdasági épületek tervezésével. A MATI átszervezése révén létrejött MEZŐTERV-ben készítette el a görög betelepülőknek otthont adó Beloiannisz falu terveit. Rácz 1949-ben az IPARTERV-be került, s elsősorban üzemépületeket tervezett. A Debreceni Penicillingyár és a Herceghalmi Állattenyésztési Kutatóintézet terveiért Ybl-díjat kapott 1956-ban.

Munkásságának tiszteletére Budapest II. kerület Fillér utca 1. sz. alatti lakóházán emléktábla elhelyezését kezdeményezzük.

Ahhoz azonban, hogy a tervek valóra váljanak, számottevő anyagi erőre van szükség, melyhez adományokat gyűjtünk. Kérjük, hogy amennyiben bármilyen kis összeggel, vagy esetlegesen jelentősebb pénzbeli hozzájárulással támogatni tudja célunkat, adományait a következő helyre jutassa el:
Név: Magyar Építőművészek Szövetsége
Cím: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.
Számlaszám: 10200892-31411190-00000000
Megnevezés a közlemény rovatba: emléktábla adomány


Rácz György emléktábla terv