Nézőpontok/Történet

Ragadj vésőt! Veszélyben egy budapesti dombormű!

2019.11.19. 16:13

A II. kerületi Ötvös János utca sarkán álló hajdani Országos Munkavédelmi Tudományos Kutatóintézet épületét hamarosan iskolává alakítják! A projektnek alapjában véve örülhetünk is, ám egy benne található műalkotásra bontás várna, a szervezés alatt álló önkéntes akció keretében azonban megmenthető az alkotás!

A dombormű létéről és helyzetéről a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, Szőnyeg-Szegvári Eszter szerzett tudomást, aki a Képző – és Iparművészeti Lektorátus hajdani iratanyagát kezeli a múzeum Adattári és Dokumentációs Gyűjteményben.

A Lektorátus volt a felügyeleti szerve az úgynevezett kétezrelékes beruházásoknak, melynek rendelete az 1950-es években lépett életbe, és amely kikötötte, hogy az állami beruházások minimum két ezrelékét képzőművészeti alkotások létesítésére kellett fordítani.  Lévén, hogy ezek a munkák kifejezetten az adott épület funkciójára reflektáltak és helyspecifikusak voltak,  így napjainkban nem könnyű nekik új helyet találni.

A rendelethez köthető a szóban forgó, pirogránit dombomrű is, amely különböző ipari munkatevékenységeket ábrázol. Alkotói Garányi József és Staindl Katalin, Munkácsy-díjas művészek voltak: a házaspár az 1960-es évek óta  aktív és elismert művészduó, kiknek számos középületi megbízás és nemzetközi – köztük amerikai - kiállítás állt a hátuk mögött, egy ideig a Herendi Porcelánmanufaktúra tervezői is voltak.

Alkotásaik szerethető formanyelvének köszönhetően talán a kevésbé avatott szem is láthatja, hogy munkásságuk értéket képvisel és megőrzésre érdemes. A probléma nem egyedülálló, a hasonló sorsú műalkotások védelme napjainkig számos beruházásnál megoldatlan, megmentésük sokszor csak civil kezdeményezéseknek köszönhető.

Frissítés:  Kevesebb mint egy nap alatt csaknem százan jelentkeztek az önkéntes felhívásra. A szervezők hálásak, hogy ilyen sok ember szeretne kiállni egy jó ügyért, mely mellé a beruházás irányítói is kiállnak. Az levétel és elszállítás munkálatait így a beruházó végzi el, a felhívást sajnálatos módon le kell fújni, önkéntes segítségre immáron nem lesz szükség. Nagyon köszönjük a megértést!