Design/Formatervezés

Rajtuk a világ szeme - A BME csapata indulhat a Solar Decathlon nemzetközi versenyen!

2011.02.21. 15:47

A BME csapata sikeres pályázatával részt vehet a Solar Decathlon 2012 egyetemek közötti nemzetközi hallgatói versenyen. A megmérettetésen a résztvevő csapatoknak a piaci szereplőkkel szorosan együttműködve egy kizárólag napenergiát hasznosító, rendkívül energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületet kell megterveznie és felépítenie.

A Solar Decathlon egy nemzetközi, egyetemek közötti hallgatói verseny, amely 2002 óta kerül megrendezésre az Amerikai Energetikai Minisztérium szervezésében. Célja a napenergiával összefüggő építészeti megoldások elősegítése, népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A verseny során a résztvevő csapatoknak egy kizárólag napenergiát hasznosító, rendkívül energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületet kell megterveznie és felépítenie. A versenysorozat mára már három kontinensen kerül megrendezésre, ezeknek Washington, Madrid és Kína ad otthont. Az első Solar Decathlon Europe versenyt 2010-ben rendezték meg Madridban, a királyi palota szomszédságában, a következő 2012-ben kerül megrendezésre ugyanezen a helyszínen. A versenyen húsz csapat vesz részt a világ minden tájáról. A résztvevőket pályázat alapján választották ki, amelyben négy témakörben kellett meggyőzni a szervezőket a projekt életképességéről: Terv és Innováció, Finanszírozás, Projektintegráció és Projektszervezés.

 

 

 

Régiónkból elsőként a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) diákjaiból álló csapat nyújtott be sikeres, a versenyen való indulás feltételeit teljesítő pályázatot - ezzel együtt a szervezőktől 100.000 eurós támogatást kapott a projekt finanszírozásának segítésére. A csapat jelenleg egy folyamatosan bővülő, építész, formatervező, villamosmérnök, gépész és menedzser hallgatókat tömörítő projektszervet, amely az Építészmérnöki Kar dékánja, Becker Gábor mentorálása alatt áll. A csapat 2010 nyarán alakult azzal a céllal, hogy Magyarország is részt vehessen a versenyen.

 

 

 

A verseny fő célkitűzései között szerepel a megújuló energiák és energiahatékony szerkezetek megismertetése a diákokkal, az új technológiák széleskörű elfogadtatása a társadalom körében, ezek használatának ösztönzése, valamint a szoláris technológiák épületszerkezetekbe történő esztétikus és szerves integrálása. A csapat fő célja, hogy bemutassa: a napenergia felhasználása lehet esztétikus, kényelmes és megfizethető. A versenyen a csapatokat tíz különböző szempont szerint értékelik - mért, illetve zsűrizett próbákon-, az alábbi témakörökben: építészet, mérnöki tervezés és konstrukció, energiahatékonyság, elektromos energiamérleg, komfortérzet, funkcionalitás, kommunikáció és társadalmi felelősség, iparosíthatóság és piacképesség, innováció, valamint fenntarthatóság.

A napenergiát hasznosító ház megépítését különböző intézmények, ipari szereplők támogatása teszi lehetővé. A BME a felhasználandó technológiák egy részét, valamint az infrastruktúrát biztosítja, a versenyt lebonyolító spanyol egyetem, a Polytechnic University of Madrid pénzbeli hozzájárulást nyújt, külső szponzori támogatást pedig beépítendő technológiák, anyagok és szolgáltatások képviselőitől várnak.

 

 

 

A BME-s csapat célja, hogy a versenyen Magyarországot a lehető legkomplexebb módon képviselje. A magyar innováció, a kulturális elemek, szellemiségünk és meglévő értékeink bemutatása egyaránt megjelenik a projekt egésze folyamán. A csapat tevékenységének folyamatos és kreatív dokumentációjának (fotó, videó, blog, nyomtatott és elektronikus sajtó, tv, rádió) az a célja, hogy minél szélesebb rétegek ismerjék meg ezt a munkát. Alapvető szándék a különböző szakmák tudásának magas szintű integrálása és a magyar piacon is életképes, innovatív termékek fejlesztése az ipar szereplőivel közösen. Ehhez elengedhetetlen, hogy egy, a hazai körülményekre  optimalizált ház szülessen meg. A csapat hosszútávú célja, hogy a versenyen való részvétel után betörjön a magyar piacra a támogatók, szponzorok segítségével.

 

 

 

A résztvevő csapatoknak a hátralévő másfél év különböző alatt határidőket és fázisokat kell teljesíteniük. Március 2-án kell bemutatni a projekt megkezdését és alapvető irányait, április 13-ára el kell készíteni a ház M 1:25 léptékű makettjét, amely azután körbejárja a világot. 2011 nyári és őszi hónapjaiban a kiviteli tervek készítése, a prototípusok gyártása és laborvizsgálatok sora fog folyni, valamint különféle workshopok kerülnek megrendezésre. 2012 elején kerül sor a ház első felépítésére a helyszíni csarnokban, 2012 tavaszán a mért időre történő felépítés, valamint a projekt hazai bemutatása következik. A versenyre 2012. május-júniusában kerül sor  Madridban.

Solar Decathlon BME csapat blogja

A projekt mentora: Dr. Becker Gábor dékán, BME Építészmérnöki Kar
Projekt vezető: Varga Tamás DLA egyetemi docens, Lakóépülettervezési Tanszék
Projekt menedzser: Vesztergom Ádám DLA hallgató, Lakóépülettervezési Tanszék

Építészet:
Auth Adrián
Bakos Bálint
Horváth Sándor
Miskolczy Imre
Palotai Dániel
Riesz Abigél
Szelecsényi Balázs
Szőke Márk

Formatervezés:
Lőrincz Dániel
Alberto Vasquez

Gépészet, energetika:
Erdős Attila
Gyurcsovics Márk
Haas-Schnabel Gábor
Nagy Viktor
Pálfi Szabolcs

Környezetmérnök:
Dudás Kata
Kardos Zoltán
Rajnai Tamás
Varga Dávid

Mechatronika:
Debrődi Balázs
Lányi Ádám
Szalkai Dávid

Menedzsment:
Bencsik Panka
Nagy Orsolya
Zeitler Balázs

Villamosmérnök:
Ádám Gábor
Dudás Péter
Mikulás Szabina
Milanovich László
Szabó Kristóf