Egyéb cikkek

Rákoskeresztúr, Nyilas-tábla

2009.06.26. 09:35

megvételben részesült a 4. bírálati sorszámú pályamű
Leták és Tamás Építésziroda Kft.; vezető tervező: Tamás Gábor; társtervező: Csóka Balázs

megvételben részesült
4. bírálati sorszámú pályamű
Leták és Tamás Építésziroda Kft.
vezető tervező: Tamás Gábor
társtervező: Csóka Balázs

 

 


részlet a műleírásból:

A tervezési terület egy nőtt városrész központi beépítetlen részének és Budapest egyik legjelentősebb zöld ’folyosójának’, a Rákos-pataknak a kereszteződésében fekszik. A Rákos-patak menti zöld sáv feltárása, használatba vétele biztosíthatja az eddig elhanyagolt lakóterületek hátsó részének feltárását, és új, vonzó sport- és szabadidő funkciók telepítését. A patak mentén ennek megfelelően a pályázat sportpályákat, ezek kiszolgáló épületeit, a pályákat összekötő sétány kialakítását javasolja. Ennek létrehozása nemcsak magára a patakpartra lenne pozitív hatással, hanem a szomszédos lakóterületeket is felértékelné.
A Ferihegyi út, és a városközpont közelsége a Nyilas-tábla területén olyan funkciók elhelyezésére ad lehetőséget, amelyek kapcsolatot teremtenek a patakparti zöldsáv és az intenzív beépítésű városközpont között. Lehetőség adódik a városrész kulturális központjának a kialakítására (zeneiskola, táncműhely, szabadtéri színpad, művészeti központ), egy értékes lakóterület létrehozására, valamint a Ferihegyi reptér közelségére alapozva a konferenciaturizmus adta lehetőségek kihasználására.

A beépítés az FSZKT övezeti előírása alapján készült, annak teljes betartásával. Az utcahálózat kialakítását meghatározták az övezeti, valamint esetenként a tulajdoni határok. A pályamű a nagy forgalmú utak mentén zártsorú térfalat hoz létre, amelyek finom mozgásaikkal, szögtöréseikkel irányítják, a tájékozódásban segítik a városlakókat. A sétány menti tömbök a patak irányába felnyílnak, az udvarokba ezeken a részeken befut a park.

Az épületek elhelyezésénél fontos szempont volt az megfelelő tájolás. Ennek megfelelően a középületek döntően É-D hossztengelyűek, a nyugati oldalon a túlzott felmelegedéstől védő árkádokkal. Az átlag 14 méter traktusmélység biztosítja a szintek természetes megvilágítását, valamint elkerüli a zárt és sötét középfolyosós alaprajzokat. A lakóházak északi oldala zárt, dél felé árnyékot adó terasszal, tornáccal, valamint a téli napot passzívan kihasználó télikertekkel fordul.