Közélet, hírek

Rakpart-átépítés — veszélyben a Világörökség

2010.01.07. 17:40

A dunai rakpart újjáépítése szakszerűtlenül, gondatlanul és csúnyán készült el a Margit híd alatt.

Budapest világörökségi panorámája impozáns alapvonalát képező dunai rakpart újjáépítése szakszerűtlenül, gondatlanul és csúnyán készült el a Margit híd alatt, ami utólagosan nem javítható, állítja a a Budapest Világörökségéért Alapítvány (B.V.A.). Sem a világörökségi látványnak, sem a hatalmas folyó megkövetelte műszaki követelményeknek nem felel meg a megépült kő partfal. Ezért a Budapest Világörökségéért Alapítvány, amely másfél év óta civil kontrollal követte a projekt alakulását, számos szakmai javaslatot adott és figyelmeztetéssel élt, most négy szakterületről (vízépítő, geológus, kőfaragó, restaurátor) bekért mértékadó szakvéleménnyel (egyetemi tanár, ipartestület), valamint a történelmi kőfalrakásban bizonyított szakértelmű kivitelezőkkel egyeztetve a fal legnagyobb részének újjákészítését tartja szükségesnek a szerződés szerint is megkívánt I. osztályú minőség eléréséhez.

 


 

A B.V.A. javaslatára a projektet 65 %-ban finanszírozó Európai Unió illetékes osztálya a rakpart átépítése során a Világörökség értékeinek megőrzését kiemelten kezeli. Ennek következtében az Európai Bizottság határozatban írta elő az UNESCO korábban állami meghívásra ittjárt szakértőinek a partfal újjáépítésére adott állásfoglalása követését. Így nem érvényesülhettek a világörökség hitelességét sértő változtatási/olcsóbbítási tervek, pl. a jellegadó rózsaszín mészkő helyett fehér mészkő alkalmazása. A határozat lényege ugyanis, hogy a kőfal újjáépítése mindenben kövesse (anyagok, formák, építési jelleg) a régi partfal mintáját, aminek bizonyítását az egész kommunális projekt-támogatás kifizetésének feltételéül szabták. Ez a legerősebb kényszerítő eszköz, amit a bizottság alkalmazni tud egy támogatásban részesülő kedvezményezettel szemben. Azt jelenti, hogy ha nem tartják be az előírást, nem kapják meg a teljes szennyvízprojekt támogatásának 20%-át. A szakszerűtlen munka miatt a feltétel teljesülése jelenleg nem bizonyítható. A beruházó főváros az elvégzett felületi javítások után a falat megfelelőnek készül minősíteni.

 

 

A vitás helyzet eldöntéséhez a legjobb megoldás érdekében a B.V.A. a világörökségi ügyekben eljáró független UNESCO szakértő meghívását kezdeményezte a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságát vezető Hiller István kulturális miniszternél és Demszky Gábor főpolgármesternél. A tét a térség legnagyobb környezetvédelmi beruházásának pénzügyileg is sikeres befejezése és a világörökségi történelmi látvány szépségének visszaadása.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány bízik az ésszerű döntés meghozatalában, ahogy ez hasonlóképpen történt – ugyancsak a B.V.A. kezdeményezésére – a rakpart tervezett kiszélesítése ügyében 2005-ben ittjárt UNESCO szakértői misszió meghívásakor is, amelynek állásfoglalása szolgál most nemzetközi segítségül Budapest világörökségének megóvásához.

Budapest Világörökségéért Alapítvány