Design/Formatervezés

Reduce. Reuse. Recycle - Németország

2012.11.28. 09:18

Varga Tímea építész hallgató a környezettudatos építészet szerényebb, kevésbé attraktív építészeti irányát középpontba állító német pavilon tárlatát mutatja be.

A német pavilon idén a „Reduce, Reuse, Recycle” címmel a környezettudatos építészetről állította össze kiállítását. A téma bemutatása néhány igazán kifejező mottó segítségével történt, mint az újratervezés, az anyag újrafelhasználása, a felújítás, a renoválás, az igazodás, a bővítés és a reagálás… Minden szóhoz egy kevésbé ismert, átlagosnak mondható épület képét állították ki egy rövid magyarázó szöveggel. A termek között Velencében árvíz idején használatos emelvényen lehet közlekedni, amit a környezettudatos építészet útkeresésével lehet párhuzamba állítani.
Összességében a kiállítás nem használta ki a német pavilon lehetőségeit, nem volt nagyon ötletes a téma, és a megjelenítése sem. Ezek ellenére a kiállítás áttekinthető, letisztult kialakítása összhangban van az egyértelmű mondanivalóval és a német rendszerető magatartással. A környezettudatos építészet efféle útkeresései egészen közel állnak a jelen építési tendenciáiához is. A merészebb, új, high-tech épületek helyett a jelen inkább a már meglévő épületek átalakításával, bővítésével, újrafelhasználásával tud foglalkozni. Ez egy szerényebb, kevésbé attraktív építészeti irányt vetít előre. Így a múlt alkotásai és a jelen változásai együtt alkothatnak majd új értékeket. Ebben találom a  „közös alapot” is.

Varga Tímea, BME Urbanisztika Tanszék