Épületek/Lakóépület

Rejtőzködő erdőlakó – a somogytúri vadászházról

2024.01.03. 07:51

A település központjától távol, sűrű erdős környezetben épült meg a Bártfai-Horváth Építészműhely által tervezett, rétegragasztott faszerkezetű vadászház Somogytúron. Az épületet a tervezők mutatják be.

Bevezetés

Különleges természeti környezet. Sűrűbbnél sűrűbb és különböző fafajtájú erdők, tölgyesek, fenyvesek, akácos. Kanyargós, meredek erdei utak, tisztások, őzek és vaddisznók, napozó pillangók, kidőlt fák, lehullott gallyak, magaslesek, vadászok, teljes csend. A dombtetőn egy új, de ideillő idegen, CLT szerkezetű vadászház, mely épp kész lett a szarvasbőgésre. Könnyedén lebeg a táj felett, nem nehezedik rá, színeiben, anyaghasználatában az erdőből nőtt ki, adekvát.

Helyszín

Somogytúr a tervezési helyszín, Somogy megye Balatonhoz közeli területén fekszik, hegyes-völgyes vidéken. A településközponttól messze, az erdő közepén, mindentől távol található egy enyhén lejtős tisztás, Hársas-puszta.

A tisztás északnyugati felén egy meglévő fedett gépkocsi tároló és egy fedett-nyitott szín helyére, fenyőfák és egy gesztenyefa közvetlen ölelésébe kerül a tervezendő épület. A jelenlegi vadászházhoz vezető, a telket átszelő út egyik leágazása is ide, a fák mellé vezeti az embert. A meglévő épületektől távol, az erdő felé, a kilátás és a fény felé fordul a tervezett ház, mely így elkülönül a területen található többi funkciótól.

Az erdő, a kidőlt fák, a lehullott gallyak, a dimbek-dombok, gödrök a magától alakuló természet szépségét hozzák. Ritkán látott formák, egymásra dőlő, futó tömegek. Felfelé törekvés, a fény és a kilátás felé. Így alakul a mi tervezett tömegünk is. Törik, egymásra fordul, fellép.

A kétszintes épület szerkesztése, két egymásra tükrözött, nyíló, szabálytalan "L" alakú tömeg, melynek egy-egy tömbje, talán leginkább egy kürtre hasonlít. A tükrözés és központi kéménytest körüli forgatás miatt a két tömeg fedett nyitott terei, teraszai egymástól elkülönülő, intimebb terekké válnak.

Az épülethez a gyalogos és autós közlekedés, a már említett, telket átszelő úton történik. A ház közvetlen közelében 2 fedett gépkocsi tároló kapott helyet. A nagy területen a használatban lévő murvás parkolók mellett lettek elhelyezve az új épület parkolási igényeit kiszolgáló további parkolók.

Tömegek, funkciók

Az épület formája, a két forduló tömeg önmagában izgalmas, melyet két alacsony hajlású félnyereg tetővel fedtünk le. Az épület fekete színű függőleges égetett faburkolatot kap, amely átalakul a természet mintájára. A fatároló fémlemez fedésű, az épületet átszúró nagy kémény kőburkolatú. Semmi harsány, minden az erdő színeihez igazodó.

Belépve rögtön láthatjuk, hogy a háznak bizony a belseje is fa. Különleges rétegragasztott fa panelekből (CLT) és gerendákból épült, melyeket előre méretre vágva hoztak és a helyszínen összeállítottak.

Az épület földszintjén az udvarról egy nagyobb előtérbe lépünk be. Innen balra, egy közlekedőn át elérjük a lépcsőházat. A közlekedőből egy tároló és vizesblokk nyílik. Az előtérből a másik irányba indulva, néhány lépcsőn keresztül elérjük a körülbelül 1 méterrel alacsonyabb padlószinten lévő, nagyobb belmagasságú trófea termet. A trófea teremhez vizesblokk, tárolók és egy teraszkijárat is kapcsolódik. A lépcsőn az emeletre érkezve, egy nagy konyha és nappali-közösségi tér fogad, melyhez egy terasz kapcsolódik. A lépcső folytatásában található közlekedőről nyílik 3 szoba és 2 vizesblokk. Az épület minden irányba figyel, szemei a környező fákat pásztázzák, mint egy ugrásra kész erdőlakó búvik meg az elvarázsolt természeti környezetben.

Bártfai-Szabó Gábor, Horváth Zoltán, Hargitay Zsófia

 

Szerk.: Hulesch Máté