Épületek/Középület

Rejtőzködő kosárlabda-csarnok Pannonhalmán

2015.06.18. 14:43

Az eredeti gimnáziumépület egyfajta lábazataként épült meg a hegyoldalban jól megbújó, új kosárlabdacsarnok Pannonhalmán. A gyümölcsöskertből óvatosan kiemelkedő, a kerthez idomuló sötét tónusú épület Gutowski Robert munkája. Bán Dávid írása, Bujnovszky Tamás fotói. 

A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumot alapítása óta, mint az ország egyik legmagasabb színvonalú oktatási intézményét tartják számon. A monostor mellé 1940-42-ben épült kiemelkedően korszerű, és egyben a meglévő épületekhez is jól kapcsolódó iskola- és internátusépület. Az együttes a rendszerváltás után több lépcsőben, ismét igen színvonalas építészeti munkával bővült tovább és kapott új entitást a bazilika is. 

A gimnáziumhoz kapcsolódó sportlétesítmény tervezéséről már 2007-ben megindult a közös gondolkodás a Főapátság és Gutowski Robert építész között. Komoly gondot jelentett a hegyoldal beépítésének műemlékvédelmi korlátozása, a meglévő épülethez való kapcsolódás, mindezek áthidalására a tervező több alternatívát készített. Hosszas előkészítés után végül az eredetileg kézilabdára szánt építmény helyett egy mértéktartóbb kosárlabdacsarnok készült el a Főapátság gyümölcsöskertjében, a Hospodárban.

A nagyrészt a hegybe süllyesztett, 1600 m2 alapterületű, jól rejtőzködő csarnok kibukkanó részeit, így a főhomlokzatot is, a hely hagyományaihoz kapcsolódó építési módon és anyagokkal kívánták létrehozni. A csarnok anyaghasználatában jól kapcsolódik az apátság épületegyüttesének eredeti vakolt téglás kiképzéséhez, amely elképzelést jól alátámasztotta az is, hogy az alapozáskor egy reneszánsz kori téglaégető maradványaira bukkantak. Az épület, számos előtanulmány után megtalált antracitos, sötétbarna színvilágát leginkább a zöld növényzetbe való oldódás határozta meg. A csarnok tetejét az építkezés után lassan, a maga természetes módján nyeri vissza a Hospodár kultúrája.

A sötét, kívülről a zöldbe bújó, földbe vágott rejtett bejáraton elérhető csarnok belül kinyílik, világos, szellős terében asztalitenisz termet, kosárlabda-játékcsarnokot, hozzá tartozó lelátót, loggiát és megfelelő kiszolgáló helyiségeket találunk. Itt már a világos színek: a fehér, a narancssárga, valamint a fel-felbukkanó nyers fafelületek dominálnak, a közlekedőkön és a kisebb termekben pedig világoszöld felületek oldják az antracit padlófestés. 
 

Bán Dávid