Épületek/Középület

Rendezvényközpont a Camponánál

2006.03.16. 18:31

Dél-Budán, a XXII. kerületben létesített Dunapark területén épült meg a Campona Rendezvényközpont - hangversenyek, bálok, kamaraszínházi előadások, sportrendezvények helyszínéül.

Dél-Budán, a XXII. kerületben létesített Dunapark területén, a déli oldalon elhelyezkedő utolsó üres telken épült meg a Campona Rendezvényközpont. A rendezvényterem a megbízó tervei szerint hangversenyek, bálok, kamaraszínházi előadások, sportrendezvények helyszínéül szolgál majd. Az építés során a megbízó kívánságára a kupola felső harmada lefedés nélkül maradt és elmaradt a terem belső akusztikai kialakítása is. Jelenlegi információnk szerint hamarosan megépül az eredeti tervek szerinti teljes lefedés és a terem belső kialakítása is.
Az épület rendezvénytermet, televízió-stúdiót és ezen termekhez tartozó közösségi és műszaki kiszolgáló területeket tartalmaz. A rendezvényterem és a stúdió a közös előcsarnokból nyílik, itt van a ruhatár, a büfé és a közönségforgalmat kiszolgáló vécécsoport.

A stúdió teljes értékű televízióstúdió, amely a hangtechnikai követelmények kielégítésével készült. A stúdió önmaga is szolgálhat rendezvények színhelyéül, és fordítva: a rendezvényterem úgy készült, hogy megvannak benne a televíziós közvetítésre szolgáló berendezések.
Az épület emeletén, illetve a stúdiót körülölelő folyosóról nyílóan sorakoznak a szükséges öltözők, sminkszobák, technikai helyiségek és irodák, egy tárgyalóval és egy előadóteremmel. A gépészeti berendezések a harmadik szinten kaptak helyet. Az épület főbejáratától elkülönítve, az északi oldalon található a dolgozói bejárat és a stúdió kiszolgálására kialakított díszletraktár.
Az épület előregyártott vasbeton szerkezetű, a kupola acélvázas. Az épület külső megjelenése a rendezési tervben foglaltaknak eleget téve, a Campona és az MCC épületekkel összhangban tégla színű Creaton burkolatú, melyet szürke szinusz lemez egészít ki. A kupola szürke korcolt cink lemezfedéssel készült. A tervezésnél a félgömb alakú épülettel kívántuk a dél felé keskenyedő területet lezárni, ellenpontozva ezzel a megoldással az északi MCC épület nyolc szintes tömbjét. Az épületet rendezett park veszi körül, melyben a területen élő valamennyi ősfát sikerült megtartanunk.

szerző: Winkler Barnabás (szöveg), Polgár Attila (fotók)

 

CAMPONA RENDEZVÉNYKÖZPONT
Tervező: HAP Hungaro-Austro Plan Kft.
Építészet: Winkler Barnabás felelős tervező
Vörös Gábor
Szerkezet: Szegedi András
Épületgépészet: Kéry Tamás
Elektromosság: Benke Szilveszter
Akusztika: Törzsök István (Arceon Kft.)
Környezetrendezés: Karádi Gábor (Land-A Kft.)
Külső közművek: Tar Béla
Úttervek: Borsós Ferenc (Közlekedés Kft.)

Építtető: Core Kft.
Generál kivitelező: Swietelsky Kft.
Bonyolító: Céh Rt.