Design/Formatervezés

REVISIT - customizing tourism - Ciprus

2012.11.20. 15:25

A 2012-es Velencei Építészeti Biennálén a turizmus kérdését középpontba állító ciprusi pavilont Mai Csilla építész hallgató mutatja be.

Ciprus pavilonja az Arsenale egyik termében kapott helyet. A terembe belépve már hallhatjuk a tenger jellegzetes hangjait, majd rögtön egy információs táblához érünk, amely tájékoztat minket a kiállítás céljáról, és a biennálé fő témájához fűződő kapcsolatáról.


Ciprus a turizmusnak és a helyieknek kívánt közös alapot teremteni. Nyáron az országban tartózkodók 86 %-a turista, az ország GDP-jének 23 %-át a turizmus teszi ki. Mint a legtöbb üdülési céllal látogatott országban, Cipruson is elkülönült üdülőövezetek alakultak ki, melyek függetlenedtek az állandó lakosság által használt területektől, így télen üresen panganak. További problémaként vetették fel, hogy a turizmus által kiszorított nehéziparhoz tartozó építmények ma már használatlanul állnak az ország belső területein.

A megoldási javaslatok keresésére az egyetemi képzés keretében workshopot hoztak létre, melyen tanári vezetés mellett kb. 40 diák közösen ötletelt és alkotott. A meghatározott alapelveik a következők voltak: az üdülőövezetek épületeinek és infrastruktúrájának hasznosítása télen is (meglévőeké és újonnan tervezetteké egyaránt), a turisták bevonzása az ország belterületére és az iparvidékek hasznosítása.


A pavilonban továbbhaladva egy paravánokkal lezárt, erősen megvilágított, homokkal felszórt térbe érkezünk, amely a ciprusi tengerpart hangulatát idézi meg. A homokban gondosan megtervezett napozóágyakba fekhetünk bele, melyekhez fejünk elé húzható dobozok vannak rögzítve. A dobozokban található monitorokon kaphatunk bepillantást a workshop eseményeibe, így a hallgatók ötleteibe. Láthatunk olyan terveket, melyek szerint szállásszobák lennének kiállítóterekké konvertálhatóak, vagy jelenleg használatlan gátak mászófalakká alakíthatóak. Van olyan terv, melyen kisvasutat vezetnének az üdülővárosokból elhagyatott bányatavak köré.
A ciprusi pavilon egy aktuális problémát, és annak megoldási lehetőségeit mutatja be kereken, közérthetően és kreatívan. A tengerparti hangulat megteremtésével pedig már meg is tették az első lépést a turisták és a ciprusiak integrációja felé.

Mai Csilla, BME Urbanisztika Tanszék