Technológia

Réz dizájn kiállítás a Triennale di Milánóban

2014.08.08. 09:08

A réz számos alkalmazási területen átívelő építészeti, dizájn és technológiai felhasználása lesz a témája a Triennale Design Múzeum új kiállításának Milánóban. A „Réz kapcsolatok - réz alakzatok a kortárs művészetben, dizájnban, technológiában és építészetben” című kiállítás szeptember 15. és november 9. között lesz megtekinthető.

A több területet felölelő kiállítás egy rácsodálkozás a rézre, több mint 250 tárgy bemutatásával. A „Réz kapcsolat” egy utazás a műalkotások, design és az építészet területén, valamint a vörös fém tudományos és technológiai alkalmazásain át.

A kiállítás a milánói székhelyű kurátor és építész, Elena Tettamanti ötletén alapul, társproducere a kortárs művészeti és dizájn projektekkel foglalkozó Eight Art Project és az Olasz Rézintézet (Istituto Italiano del Rame) közreműködésével az Európai Rézintézet (European Copper Institute) védnöksége alatt áll.

A kiállítás kortárs művészeti része arról tanúskodik, hogy a réz az évek során hatalmas vonzerőt jelentett a művészek számára, olyan alkotók történelmi műveit ihletve, mint Lucio Fontano, Joseph Beuys, Hidetoshi Nagasawa, Remo Salvadori és Marisa Merz. Az újabb darabok között megtalálhatóak Roni Horn, Cristina Iglesias, Damián Ortega és Danh Vo munkái. Néhányat közülük Róma, Torino, Velence és Milánó főbb múzeumai kölcsönözték, míg mások magángyűjtők jóvoltából kerültek a kiállításra, vagy maguk a művészek biztosították őket.

A design részleg több mint száz darabot kapott kölcsön európai múzeumoktól és galériáktól. Többek között Tom Dixon, Thomas Heatherwick, Oskar Zieta, Ron Arad és Luigi Caccia munkái láthatóak itt, valamint Romeo Gigli és Prada ruhák is megtekinthetőek.

Az építészetnek szentelt részen olyan építészek projekt makettjei kerülnek bemutatásra, mint Steven Holl, Herzog & de Meuron, Renzo Piano, Aldo Rossi és James Stirling.

A technológiai részen a réz esztétikai értékei mellet a műszaki tulajdonságai kerülnek fókuszba, az IT és telekommunikációs szektorban betöltött kulcsfontosságú szerepét kiemelve. A réz egy másik tulajdonsága is megismerhető: az, hogy képes a felületére kerülő vírusokat, baktériumokat és gombákat gyorsan elpusztítani. Olyan tárgyakat állítanak ki, melyeket olyan környezetbe terveztek, ahol a fertőzések széles körben terjedhetnek (kórházak, ápolási intézmények, vonatállomások, repülőterek, iskolák). A világ számos gyártójának termékei (villanykapcsolók, mosdók, billentyűzetek és kapaszkodók) lesznek láthatóak.

A „Réz kapcsolatok” kiállítás zárása után a technológiai részleg tárgyai a milánói Leonardo da Vinci Tudományos és Technológiai Nemzeti Múzeum állandó részlegében kerülnek kiállításra.

A kiállítás ideje alatt egy jótékonysági rendezvényt szerveznek novemberben, melynek bevételét a súlyosan beteg gyermekek rekreációs terápiájával foglalkozó Dynamo Camp kapja. Az Ad Artem oktatási programokat, a Múzeum pedig műhelyfoglalkozásokat tart iskolák számára a helyszínen.
A Réz alkotások kiállítás a Triennale di Milano weboldalán: TRAME