Programok

Reziliens város - KÖZ/TÉR hónap

2018.04.10. 17:05

Az április ismét Köz/Tér hónap a Zichy Majorban, ahol kiállítások, kisfilmek és beszélgetések segítségével kutathatjuk a reziliens város képességeit. De mit jelent egy város rugalmas ellenállási képessége? Hogyan tud egy köztér folyamatosan megújulni? A szervezők számos programot építettek e tematika köré, melyeket április 13. és 27. között látogathatunk.

Programok

2018.04.13 - 19:00 - kiállításmegnyitó és rövidfilm vetítések
2018.04.14 - 13:00 - 3G pre-camp - funkcióelemző és udvarfoglaló workshop
2018.04.14 - 20:00 - Meteo akusztik koncert a Majorban
2018.04.15 - 11:00 - családi kertészkedés
2018.04.18 - 18:00 - kerekasztal beszélgetés és Urbanity városi társasozás

Kiállítások

"Yes, but there is a problem" - Közép-kelet-európai városi stratégiák

A kiállításon kiderül, hogyan változott az elmúlt időszakban a kelet-közép-európa városok jövőképe. Az összegyűjtött gyakorlatok és szakpolitikák mind megkísérlik a hagyományos városi struktúrákat átértelmezni - kudarcaikból, sikereikből, átalakulásukból sokat tanulhatunk.

"Polis."

A kiállítás a Városi Közterületek Európai Díjának 28 legkiválóbb projektjét mutatja be. A tárlat a díj történetének elmúlt 9 évéből válogatva olyan terveket mutat be, amelyek működő megoldást kínálnak az európai városokat érintő legégetőbb kihívásokra.

"Alakítsd a városod"

Az "Alakítsd a városod!" projekt során pécsi diákok gondolkodtak azon, hogyan tehetnék szebbé és fiatalok számára is élhetőbbé a város köztereit. A kiállítás a diákok ötleteit mutatja be, olyan köztéri beavatkozások vízióit, amelyek a számukra fontos helyszínekre és hétköznapi problémákra reflektálnak.

Rövidfilmek

"SZABIHÍD – A szabadság hídja"
HU, 2018, 15’
Magyar nyelven, angol felirattal
R: VaLyo

2016-ban a villamosvágány-felújítások miatt lezárt Szabadság hidat nagy örömmel vették birtokukba a fővárosiak. A lezárt híd mind a helyiek, mind a turisták számára óriási attrakciónak számított. Az emberek birtokba vették a teret, programokat szerveztek ide, és vigyáztak rá. 2017 nyarán pedig már egyszerűen a köztérhasználat miatt vált szabaddá néhány hétvégén a híd. Ezzel kezdetét vette a Szabihíd projekt, egy olyan urbanisztikai, köztérfejlesztési kísérlet, ami áttörést jelenthet a spontán akciókból a városvezetés által is támogatott köztérhasználatok felé.

"Járda és Tűzrakó, Perbál"
HU, 2016, 6’
Magyar nyelven, angol felirattal
R: Máté Albert, Potyondi Gergő

A Tovább Élni Egyesület perbáli gyermekotthonába a BME Középülettervezési Tanszék évről évre szervez építőtábort, ahol a lakók életét megkönnyítő javítási és fejlesztési munkákat építészhallgatók készítik el. 2016 nyarán az Építész Szakkollégium tagjai járdát és tűzrakóteret építettek.

 


A programsorozat szervezője a Húsznegyven Egyesület, a Kortárs Építészeti Központ és a Kultúraktív Egyesület közreműködésével. A Köz/Tér hónap programjait a Nemzeti Kulturális Alap és Budaörs Város Önkormányzata támogatta.
 
További programok és részletek a Húsznegyven Facebook oldalán találhatók.
 
Szervezők:

  • Dobos Botond Zsolt DLA,
  • Gerzsenyi Judit,
  • Kurucz Olívia
  • Húsznegyven Egyesület

Időpont: 2018. április 13-27., 19:00
Helyszín: Húsznegyven; Clementis László utca 22., Budaörs, 2040