Épületek/Középület

Rögbistadionnal kombinált agárpálya épül Budapesten

2019.04.12. 09:00

Multifunkciós agárstadion létesülhet a Kincsem Parkban – derült ki tavaly nyáron. A legújabb hírek rögbistadionról szólnak, mint kiderült a kettő egy helyszínen kerül megvalósításra, ahogy arra van már példa, például az írországi Galwayben.

A Kincsem Parkban épül fel a budapesti rögbistadion – derült ki a rögbiszövetség közleményéből. A költségeket a Magyar Kormány által 2016-ban megítélt 300 millió forint értékű infrastruktúra-beruházási támogatás állja, amelyből 200 milliót fordíthatnak egy budapesti pályára. A közlemény szerint a Kincsem Parkkal való együttműködésben agár- és rögbistadion készül el egy, már meglévő épület felújításával és professzionális füvespálya kialakításával. Mivel a pálya kialakítására a nyári Maccabi Játékokat szervező MTK sportegyesület biztosítja a fedezetet, a szövetség a rendelkezésére álló 200 millió forintot a műemléki épületben az öltözők kialakítására, valamint a közösségi terek létrehozására tudja fordítani.

Agárpálya és rögbistadion egyben? Az ötlet meglepőnek tűnik, azonban a világban van már rá példa. A szövetség közleményében is hivatkozott írországi Galway rögbistadionja – a Connacht proficsapat otthona – egyben agárpályaként is funkcionál. A The Rugby Ground Guide leírása szerint a 7500 férőhelyes stadion Galway városközpontjának keleti részén található és rögbimérkőzések mellett agárversenyzésre is használható. A Kincsem Parkban az agárversenyzésnek több évtizedes múltja van. Némi kihagyás után pár éve kezdtek el egyenes pályás versenyeket rendezni agarak részére, a hagyományos oválpályás versenyek rendezésére a Nemzeti Agár Stadion felépítéséig várni kell.

MTI/The Rugby Grund Guide/ÉF