Design/Formatervezés

Roma bútorkollekció az "a+z Design"-tól

2010.08.31. 12:25

A magyar alkotópáros kollekciója is részt vesz az idei London Design Festival egyik központi eseményeként számon tartott Tent London kiállításon. Az a+z design, cigány tárgykultúra ihlette Gipsy Collection elnevezésű sorozatának egyes darabjai, a rendezvény plakátjain is szerepelnek.

A bútorsorozat megihletője a magyar és erdélyi cigányok misztikus ösztöne a túlélésre, közösség-összetartásra és életrevalóságra. A múltba vesző hagyományos alaptárgyaikat formáljuk át. Régiónk cigány és népi művészetének ezen termékei lassan elfeledetté vagy részben szükségtelenné válnak, ám mindegyiküknek története, lelke van és egy eltűnő mesterséget testesít meg.

 

 

 

Új élettel akartuk őket felruházni egy modern dizájn-kontextuson belül, és kortárs szavakkal lefordítani úgy, hogy a történeteket és azok szellemiségét megtartjuk. Ez a kreatív folyamat a világon terjedő újrahasznosítási mozgalom része, bár a mi kiindulópontunk inkább érzelmi, mintsem ökológiai indíttatású volt. A világ nagy változásainak igényére válaszol, és arra a kérdésre, mi számít értéknek a korban, melyben élünk.

 

F. Kovács Attila, Megyesi Zsuzsa

 

A magyar alkotópáros kollekciója is részt vesz az idei London Design Festival egyik központi eseményeként számon tartott Tent London kiállításon.