Egyéb cikkek

S1 projekt - Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda javaslata

2006.12.06. 12:12A térség morfológiai adottságai Athén ókori fővárosának agórájához és templomkörzetéhez hasonlatosak. Építészeti javaslatunk ezt a fellegvárat idézi meg és egy olyan új elemmel, a pincerendszer megnyitásával a felszín irányába egészíti ki.

Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda - Demeter Nóra (40) és Zoboki Gábor (42) Budapest
„A sörgyár megújítása Budapest barna-zónájának egyik legígéretesebb fejlesztési lehetősége. Jövőbeni infrastruktúrális fejlesztései, a városszerkezetben elfoglalt helye a város elkövetkező éveinek egyik kulcsprojektjévé avathatja. Különlegessége a hangulatos és revitalizálható történeti gyárépületek és a szabadon, új beépítésekkel fejleszthető építési helyek, valamint a zöldfelületek megfelelő aránya és a már beállt épített környezet. Mint a kerület neve - Kőbánya - is mutatja, a hely egyedi adottsága a valamikori sörgyári épületek alatt húzódó hatalmas pincerendszer. Itt egy egyedülálló, a kőfejtők világát idéző térsor életre keltésével és evvel összhangban a terület domborzati viszonyait kihasználó építészeti megoldások alkalmazásával Budapest talán legérdekesebb szórakoztató és kulturális központja épülhet fel.”A térség morfológiai adottságai Athén ókori fővárosának agórájához és templomkörzetéhez hasonlatosak. Építészeti javaslatunk ezt a fellegvárat idézi meg és egy olyan új elemmel, a pincerendszer megnyitásával a felszín irányába egészíti ki.

Az előkép mintájára kialakuló épületegyüttes fő eleme a befogadó zenés színház, mint méltóságteljes középület áll a terület ormán. A létesítmény színpadtechnikájának kialakítása megengedi, hogy műfaj legtöbb produkciója elhelyezhető legyen és a rendezői elképzelések is a lehető legszabadabban használják a teret. Ez teszi valódi központi elemmé az épületet, hisz a város legflexibilisebb színházaként, igen sikeres létesítmény lehet.

Ez a hely, a színház környezete egyben a „T” alakú belső gyalogos tengelyek kereszteződése is. Míg az egykori gyártelep főutcáját alkotó főtengelyen egy új felszíni sétány alakul ki, mellette egy a kőpincékig lenyúló, kereskedelmi funkciójú „kanyon” is kialakításra kerül. A színház előterében, a terület alacsonyabb részén a megújított műemléki épületek, pavilonok vendéglátást szolgáló együttese jelöli ki az erre merőleges tengelyt. Ez a második tengely kapcsolja össze a projektet Kőbánya történelmi városközpontjával.

Egyértelmű és határozott funkcionális hármasság adja a rendezvényhelyszínek elrendezését. A színháztól nyugatra a tízezres szabadtéri koncerthelyszín, egy új városi tér alakul ki, attól keletre a magas sörgyári épületek karéjában elhelyezett multifunkcionális csarnok adja a szórakoztató- és kulturális intézményközpont fő elemét. A gyalogos tengelyekre elrendezett kiszolgáló kereskedelmi, sport, vendéglátó, szórakozó és játszóhelyszínek (gambling) végigkísérik a terület központjának megközelítési irányait.

A projekt összképet a kortárs, egyedi építészeti elemek, a funkcionális és kiszolgáló építmények neutrális világa és az invenciózusan megújított műemlékek adják.

Fotó: Bémer Miklós