Nézőpontok/Vélemény

Sanghaj Építészeti Fórum és Kiállítás

2018.06.20. 15:20

A kétnapos rendezvény a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Kínai Építőművészek Szövetsége együttműködésének köszönhetően a visegrádi országok építőművész szövetségeinek bevonásával valósult meg. Krizsán András beszámolója. 

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) tavaly megállapodást kötött a Kínai Építőművészek Szövetségével (ASSC) Pekingben, miszerint erősítik együttműködésüket és ösztönzik tagjaikat, hogy közös építészeti kiállításokat, találkozókat, konferenciákat szervezzenek. Ennek keretében kezdődtek meg az év elején az előkészítő tárgyalások az ASSC és a MÉSZ vezetői között egy nagyszabású építész fórum és kiállítás megrendezéséről Sanghajban. Az elhatározást felkarolta Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa és mivel idén Magyarország tölti be a Visegrádi Együttműködés soros elnöki tisztét, a külügyminisztérium javaslatára és anyagi támogatásával a tervezett rendezvény kibővült a négy ország építőművész szövetségeinek bevonásával.

 


 

A visegrádi országok építész szervezetei közöti együttműködés sikerét és a MÉSZ erőteljes aktivitását a régióban már számos szakmai kiállítás és közös rendezvény igazolta az elmúlt esztendőben. Többek között a „Here we are - Itt vagyunk” nemzetközi fotópályázat eredményessége és a már több mint 10 éve folyamatosan zajló V4 családiházait bemutató vándorkiállítás egyre bővülő ismertsége is bizonyítja, hogy a MÉSZ hatékonyan képviseli a régió építészeti kultúráját és teszi eredményesen láthatóvá a kortárs építészet eredményeit. A sanghaji rendezvény szakmai szervezést és a V4 országok építőművész szövetségeivel való előkészítő munkát a MÉSZ vállalta magára, bemutatva a négy ország közös történelmi és építészeti örökségét, műemlékeit, turisztikai látványosságait és építészeti, kulturális és gazdasági kapcsolatait.

A kétnapos V4-Sanghaj Építészeti Fórum és Kiállítás május 29-én nyílt meg a Jongi Egyetem konferencia termében. A több mint száz magyar, cseh, lengyel, szlovák és kínai építész részvételével zajló konferencia résztvevőit Krysztof S. Smyk, Legyelország sanghaji főkonzula köszöntötte, tolmácsolva Bolla Szilárd magyar főkonzul üdvözlő sorait, kiemelve, hogy a négy országot több mint ezeréves kapcsolatrendszer fűzi egymáshoz, építészetükben sok a hasonlóság és jól megértik egymás építészeti nyelvét. Cao Jiaming, a Sanghaj Építőművész Szövetség (ASSC) elnöke üdvözlő szavaiban utalt arra, hogy Sanghaj önkormányzata év elején fogadta el a város fejlesztési tervét a Sanghaj Master Plant, amely szándékuk szerint a 21. század egyik legdinamikusabb városrendezési terve és a tartományi jogú város 2017 és 2035 között megvalósítani kívánt céljait foglalja össze. A részletekről szólva felvázolta, hogy többek között több mint száz kulturális-oktatási intézményt kívánnak felépíteni az elkövetkezendő húsz évben, 5-10 új futballstadionnal kell rendelkeznie a városnak, fejleszteni szükséges a Pudongi Nemzetközi és a Hongqiao Repteret, a külső kerületekben pedig további kórházak építésére nyílik lehetőség. Hozzátéve azt is, hogy mindezek mellett további forrásokat kell elkülöníteni az építészeti örökségvédelemre is.

 


 

Krizsán András, a MÉSZ elnöke nyitó előadásában bemutatta a V4 országot építészeti értékeit, a MÉSZ történelmi feladatát és stratégiáját, jelenlétét a nemzetközi szakmai közéletben, és a kínai-magyar kapcsolatok erősítésében. A fórum lehetőséget teremt arra, hogy betekintést adjon a visegrádi országok építészeti kultúrájába és a kiemelkedő kortárs építészeti alkotásokra. A találkozó reményei szerint hozzájárul a kínai építészek és a szakmai befektetők közötti kapcsolatok fejlődéséhez, az országok építészei közötti barátság erősítéséhez és ennek köszönhetően további közös szakmai és gazdasági programok létrejöttéhez és a meglevők fejlesztéséhez.

A visegrádi országok építőművész szövetségeit szervezeteik vezetői képviselték, Lengyelországból Jerzy Grochulski alelnök és Krysztof Ingarden építész, Csehországból Alena Hyblerova és Jan Tesar építészek, Szlovákiából Juraj Herman, a SAS elnöke és Martin Drahovsky alelnök. Magyarországot Tima Zoltán a KÖZTI vezető tervezője és Bara Ákos a Hotel Clark belsőépítésze és több nemzetközi projekt tervezője reprezentálta, akinek a napokban került átadásra egy Sport Centruma Pekingben.


 

Kínai részről Sanghaj legismertebb és legsikeresebb építészirodáinak vezető tervezőit kérték fel. Elsőként Ma Xinhua főépítész, Sanghaj Város Tervező és Kutatóintézetének vezető tervezője tartotta meg előadását, akinek fő kutatási területe a kulturális középületek, városi komplexumok, toronyházak, tudományos, oktatásiépületek tervezése és a város rehabilitáció. Ma Xinhua alkotásai közé tartozik a Sanghaji Nemzetközi Tánc Központ, a Xinjiang-i Vendégház és a Koguan Jogi Iskola a Sanghaj Jiaotong Egyetemen. Következő előadó Zeng Qun, a Tongji Építész Csoport alelnöke és a Tongji Egyetem Építészeti és Urbanisztikai Intézetének vezető oktatója volt. Előadásában bemutatta az általa tervezett Fangfeiyuan Diaoyutai Állami Vendégházat, a Bank of Communications központi épületét, a Sanghaj World Expo pavilonját és az általunk is jól ismert, a „Here we are” nemzetközi fotópályázat professzionális kategóriájának győztes felvételén (Fotó: Zhang Yong) látható új Sanghaji Sakk Intézet irodaházát. Őt követte Yang Ming építész, az Arcplus Group helyettes igazgatója, várostervező, és a Délkelet Egyetem Építészeti és Urbanisztikai Intézetének vendégprofesszora, aki munkái közül kiemelte az építés alatt álló Baoan Közművelődési és Művészeti Központot Shenzhenben, az Ökológiai Művészeti Kiállítási Központot Wuhan Völgyében, és a Szentháromság-templomot Sanghajban.

A fórum délutáni előadói között mutatkozott be Ren Lizhi, aki szintén a Tongji Építész Csoprt alelnöke, főépítész és munkái között szerepel többek között a milánói világkiállítás China Corporate United Pavilionja és az Afrikai Unió Konferencia Központ épülete, majd Xue Xiao építész, a Sanghaj Zhongsen Építészeti és Mérnöki Tervező Tanácsadó Rt. vezető tervezője, várostervező, és Wang Haisong professzor, a Sanghaji Képzőművészeti Egyetem oktatója. A sanghaji építészek sorát Zhao Chen a Sanghaj Építészeti Tervező és Kutató Rt. főmérnöke zárta, akinek reprezentatív munkái közé számos sport létesítmény tartozik, többek között a Xujiahui Sport Park Projekt, a Pudong Futball Stadion, a Dongyang Sport Központ, a Sanghaj Oriental Sport Központ, a Sanghaj Jinshan Stadion, a Sanghaj Qizhong Erdei Sportvárosi Teniszközpont, Shenyang olimpiai sportközpont, a Sanghaj Központi Stadion felújítása és egy krikettpálya Jamaicában, melyekről részletes fényképes prezentációt tartott.


 

Az esemény kísérő rendezvényeként egy kiállítás is látható volt az előadó építészek munkáiból az aulában, ízelítőt adva a Sanghaj és a V4 országok kortárs építészeti alkotásaiból és eredményeiből.

A V4-Sanghaj Építészeti Fórum és Kiállítás másnapján a V4 delegáció meglátogatta a nemrég felújított Hongqiaor repülőtér 1. Terminálját és a tervező Arcplus Építészirodát. Az iroda vezetői tartalmas prezentáción mutatták be nemzetközi projektjeiket, beszámolva a 38 országban épülő beruházásaikról, általuk tervezett új épületekről. A program keretében hasznos tanácskozások, személyes tárgyalások és baráti beszélgetések zajlottak a házigazdák és a V4 országok építészei között, lehetőséget teremtve az érdemi kapcsolatépítésre és a közös projektek indítványozására.

Krizsán András DLA