Közélet, hírek

Séta a hegycsúcsra - Basa Péterre emlékezünk (1964-2009)

2019.12.30. 11:04

Basa Péter szellemi öröksége, munkái és a vele kapcsolatos emlékek itt élnek az építészek közösségében, bár ma 10 éve, hogy Ő már nincs közöttünk. A szomorú évfordulón a Csergezán Pál-kilátóról a napokban készített képeinkkel és 2005-ben írott saját szövegével emlékezünk.

Kilátó a Nagy Kopasz hegyen

Kis ország, kis hegyek. Budapest környékén ez a legmagasabb csúcs, Nagy-Kopasznak hívják. Itt emeltük ezt a rejtőzködő kilátót: míg a csúcs felé közeledsz, nem látsz semmit - a kilátót csak akkor veszed észre, mikor már előtte állsz. Nincs ott semmi, csak a fák, a madarak és a szél. Se út, se villany, se víz, még a mobiltelefonok sem működnek itt.

A torony földszintje vasbetonból van, ami bejáratként és hegymászópihenőként is működik. Ha felmész a lépcsőkön, a köztes emeletek fényekkel teli titokzatos tereket rejtenek. A lécek között épp hogy elcsíphetsz néhány villanásnyit a kilátásból - de sejtheted, hogy valami lehet ott fent, amiért érdemes megmászni ezt a fura épületet. Mászás közben minden emeleten padokat találsz, megpihenhetsz, elgondolkodhatsz, és élvezheted a természet csendjét. Kitartásodért cserébe a legfelső szintről a legszebb panorámában gyönyörködhetsz.

A földszint kivételével minden vörösfenyőből készült; a gerendákat külön erre a célra tervezett és készített acélelemek kapcsolják össze. Mivel nem volt lehetőség gépek használatára, a nehéz vörösfenyő elemeket mind kézzel emelték a helyükre. Most kész a kilátó, az emberek és a madarak szeretik, úgy tűnik.

Basa Péter és Czér Péter 2005. 12. 21.

2020. január 14-én délután 14:30-kor Basa Péter Öröksége címmel konferencia, 18:00-tól kiállítás nyílik az általa készített tervek alapján felújított a Barabás Villában.

A konferencián a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/TupaoeoqeApNsGQ29

Szerk: Somogyi Krisztina