Technológia

Sík cserepek nagyban és kicsiben

2015.06.08. 14:17

Nem minden tervezései irányzathoz, stílushoz passzolnak az évezredes tradícióval rendelkező kerámia tetőcserepek. Legalábbis ez volt a jellemző mindeddig. A nagy méretű Domino és a hornyolt cserepek családjába tartozó Róna azonban gyorsan a kortárs épületek kedvelt fedőanyagává vált. 

Magyarország hagyományosan kerámia-kedvelő ország, ahol mind a szakemberek, mind a magánvásárlók szívesen használják a természetes alapanyagú építőanyagokat, a kerámia tetőcserepet és a téglát. Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az általában sötét tónusú változataiban közkedvelt, elegáns fedési képet mutató, sík felületű, nagy méretű kerámia tetőcserép, a Domino. A Róna egyenes vágású cserép – amely fejlesztésének a Domino adott irányt - a hornyolt cserepek előnyeivel biztosítja a sokak által kedvelt látványt a tetőn, e cserép pedig a Creaton hagyományos formavilágú hornyolt cserépcsaládjának a tagja.

A tradíció és elegancia világa

A Creaton Domino sajtolt tetőcserepe az egyik legkedveltebb sík tetőt eredményező fedőanyag, amely nagy méretével, - a formailag vele készülő tető - egyesek szerint a modern szálcement palák hangulatát, mások szerint a fazsindely kiselemességét idézi. E tetőcserép típus 100%-ban színtartó, ahogy minden Creaton kerámia tetőcserép, valamint a mai kor és egyben a jövő kerámia cserepe, illetve minden olyan ház tetőfedő megoldása, ahol a megrendelői igény a tető egyenes vonalú megjelenése, kiképzése. A Dominoval a Creaton megszokott műszaki színvonalával építhetünk elegáns megjelenésű tetőt.

A Domino cseréptető kiemelten viharálló, rögzítő elemek alkalmazásával, e funkciója extrém körülmények esetén tovább fokozható.
A speciális függőleges és vízszintes hornyolás biztosítja a felületi vízelvezetést és a tökéletes vízzárást. Az M.C. Ludowici által kifejlesztett Domino cserép speciális vízszintes hornyolási rendszere, a lefolyó víz optimális áramlását és a biztonságot vízelvezetést biztosítja, ezzel együtt – a nagy eltolási sáv ellenére – különleges vízzáróságot garantál.
Az elmúlt évek ilyen irányú keresletére adott választ a Róna egyenes vágású sík tetőcserép matt fekete színben, amely a kisméretű cserepek táborába tartozik, de megtévesztésig hasonlít a Dominora.

Kis méretű elegáns sík cserép

A család új tagja az elegáns megjelenésű, síkfelületű, egyenes vágású Róna tetőcserép, a Domino magyar, hornyolt cserepek családjába tartozó klónja. E cserép változat fejlesztése az egyes vonalak kedvelőinek igényeire alapozva indult.

A Domino, a Róna és más sík cserepek tartozékrendszere garantálja, hogy a tető valamennyi csomópontja az alapcserép minőségével megegyező műszaki színvonalú legyen, elsősorban kerámia alapanyagú kiegészítők felhasználásával.

A korábban főként a vidéki táj látványához tartozó épületek fedőanyagként elterjedt, klasszikus hornyolt és hódfarkú cserepek, mára a modern építészet kedvelt és kézenfekvő megoldásai között szerepelnek, az építőiparban is érzékelhető hagyománytisztelet jeleként.

A hornyolt tetőcserepek azért nem, mert a hódfarkú is kisméretű, de duplafedésben rakandó. Kiemelkedő előnye, amellett, hogy kötésben rakható, az egyszeres fedés biztonságát növelő oldalsó hornyolás, amely a szélsőséges időjárás hatásaival szemben ellenállóvá teszi a tetőt. A hornyolt kialakítás a biztonságról gondoskodik, míg az egyszeres fedés a költséghatékonyság záloga.

A Magyarországon gyártott Creaton Róna hornyolt kerámia tetőcserép különböző formájával, egyenes vagy íves vágásával, sima felületével a variációk széles tárházát kínálja mind a felújítók mind az építkezők számára, akár történelmi-, akár mezőgazdasági környezetben, de a városi közegben is.

Védelem a tűznek köszönhetően
A kerámia tetőcserepek színe összefügg alapanyaguk, az agyag tulajdonságaival, de bármelyik mellett is döntünk, a kerámia cserép felületébe égő engóbnak köszönhetően a cserép felülete ütés és karcolásálló, ezért egyben meglehetősen tartós is. A cserepek megfelelnek egy strapabíró, modern rendszer minden kívánalmának, ahogy a közé épített napelemek is, ugyanakkor az anyag kiváló minőségéből és az égetési eljárásból adódóan a Creaton ezen termékvonalának a jellemzője a formai letisztultság is.
Karcsú, mégis nagy törőszilárdságú kerámia tetőcserepekre 50 év a gyártó által írásban vállalt garancia, míg hasznos élettartamuk akár 100 év is lehet: a hosszú távú tartósságról - ahogy láthattuk - alapvetően maga a termék alapanyaga és a gyártási technológia gondoskodik.

www.akcio.creaton.hu, www.creaton.hu

(x)