Helyek/Városépítészet

Síüdülő a sivatag szívében – Szaúd-Arábia újabb gigaprojektje

2022.10.07. 10:40

Szaúd-Arábia nyerte a 2029-es téli Ázsiai Játékok rendezési jogát, így új gigaprojekt épülhet a Közel-Keleten. A NEOM projekt 500 milliárd dolláros fejlesztésének keretében valósulhat meg az esemény helyszínéül szolgáló 60 négyzetkilométeres síüdülő. A szaúdi királyság a luxusberuházással tovább erősítheti globális pozícióját, miközben a vagyoni különbségek növekedésével a terekhez való hozzáférés egyre korlátozódik.

Szaúd-Arábia területén található a föld olajtartalékainak csaknem negyede, de az ország vezetése mindent megtesz, hogy csökkentse kitettségét ettől az iparágtól. Az angol elsőosztályú Newcastle United FC megvásárlása és Formula 1-es futam rendezése után újabb sportdiplomáciai sikert könyvelhet el a szaúdi dinasztia. A történelem során először kerül megrendezésre nyugat-ázsiai országban a téli Ázsiai Játékok.

A szaúd-arábiai TROJENA üdülő a NEOM fejlesztési projekt részeként valósulhat meg a brit Zaha Hadid Architects, a holland UNStudio, a nemzetközi Aedas, a német LAVA és az ausztrál Bureau Proberts közreműködésével. A koronaherceg, Mohammed Bin Salman elnöklésével vezetett projekt nemzetközi szakértők bevonásával igyekszik felmelegíteni a hatvanas évekbeli építészeti manifesztókat. De míg az olasz radikálisok a fogyasztói társadalommal szemben alkották meg elméleti terveiket, addig a NEOM szakértői gárdája az innováció, fenntarthatóság, digitalizáció bűvös hármasát felhasználva vakolják le a rendi társadalom és a kapitalista berendezkedés összefonódásaként megvalósuló kirakatprojektet.

A NEOM egy urbanisztikai koncepció, melynek célja, hogy egy új globális kereskedelmi központot hozzon létre a Szuezi-öböl szomszédságában, Szaúd-Arábia délnyugati régiójában. A rendezési terv legfontosabb eleme a LINE névre hallgató, a sivatagot 170 km hosszan átszelő megastruktúra. Ezt egészíti ki a térség új kikötőjeként funkcionáló OXAGON, mely a vízen lebegő, 7 km átmérőjű, nyolcszögalakú okos város. A régió fejlesztésének harmadik eleme TROJENA, mely az Akabai-öböl partjától 50 kilométerre fekvő hegyvidékes területre tervezett szabadidőközpont és sípálya.

A beruházás 1500 és 2600 méter közötti tengerszint feletti magasságban, várhatóan 2026-ra készülhet el. A sivatagi országban a hóesés még ilyen magasságban is ritkaságnak számít, az ország első szabadtéri sípályája tehát nagy mennyiségű mesterséges hó előállításával lesz csak képes üzemelni. A sípályákon kívül a beruházás részét képezi egy mesterséges tó, 3600 hotelszoba és 2200 luxuslakás.

„Trojena infrastrukturális kialakításának köszönhetően képes lesz téli hangulatot kölcsönözni a sivatag szívében, ami a téli játékokat egy precedens nélküli globális eseménnyé teszi."
Nadhmi al-Nasr, a NEOM vezérigazgatójaA beruházás remekül mutatja be, hogy jó PR tevékenységgel és diplomáciai előőrssel bármi eladható, az eredmény pedig egy pazarló, valóságtagadó, kirekesztő jövőkép. A projektről készült digitális reklámvideók mind egy normalizált világot mutatnak be, ahol kisportolt, modell alkatú európaiak és elegáns arab üzletemberek örömmámorban fedezik fel a világ rejtelmeit. A rendi társadalmat fenntartó királyság és az uralkodó kapitalista ideológia érdekes szintézise ez, a rabszolgaként dolgoztatott vendégmunkásokkal építtetett, átlagembertől elzárt luxus metropoliszok, de mindez természetesen nettó nulla széndioxid-kibocsátással.

Borenich Levente